Стережися фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стережися фонду

Фондовий ринок
1625
Відплив коштів з пайових інвестфондів негативно позначився на діяльності компаній з управління активами. Вкладники знову понесуть гроші у ПІФи не раніше ніж восени 2008-го.
У квітні цього року вкладники пайових фондів вилучили з відкритих ПІФів 58 млн грн. Відплив коштів з публічних фондів розпочався в березні - за місяць інвестори вилучили 27 млн грн. Причина - значне падіння українського фондового ринку (-26% у січні-квітні) та зростання збитків відкритих фондів. Песимістичні настрої охопили пайовиків не тільки в Україні. За даними організації Emerging Portfolio Fund Research, за I квартал 2008 року інвестори вивели з фондів $98 млрд.
Усім падати
У квітні вартість чистих активів фондів (усі кошти ПІФу мінус поточні витрати) зменшилися на 74 млн грн, або на 13,32%, у березні - на 54 млн (-8,94%). Причина - відплив грошей вкладників і зниження дохідності фондів. У березні середній показник збитковості відкритих пайових інвестфондів (зниження вартості чистих активів у перерахунку на один інвестсертифікат) становив 3,97%, у квітні - 2,17%. "Відплив грошей з українських інвестфондів у квітні - нормальна реакція інвестора на падіння фондового ринку, адже до 40% активів відкриті фонди вкладають у фондовий ринок", - каже Тарас Лановик, директор зі стратегічного розвитку Concorde Asset Management.
У березні - квітні найбільше втратив Парекс Український Збалансований фонд під управлінням КУА "Парекс Ессет Менеджмент Україна". Вартість його чистих активів у квітні зменшилася на 38 млн грн (-17%), у березні - на 20 млн грн (-8,2%). "На відміну від інших фондів у Парексі немає комісійних за вхід і вихід з ПІФу. В інших фондах комісія за вихід стримує інвесторів від вилучення своїх вкладень", - пояснює Костянтин Гришко, директор з маркетингу Parex Asset Management Ukraine. Однак Парекс Український Збалансований фонд не є найзбитковішим відкритим ПІФом з початку року (-2,10%). Аутсайдер - Магістр-фонд збалансований (керований КУА "Магістр"): -6,33% з початку року. Високий рівень збитковості Магістр-фонду збалансованого не пов’язаний з відпливом коштів з ПІФу: з початку року в інвестпортфелі фонду різко знизилася вартість більшості активів.
Худий портфель
Зменшення дохідності відкритих фондів і квітневий відплив коштів змусили компанії з управління активами переглянути структуру інвестиційних портфелів. Більшість фондів підвищили частку інструментів з фіксованою дохідністю: депозитів, банківських металів, облігацій корпоративного сектору та муніципалітетів. Перевагу віддають коротко- і середньостроковим депозитам - за ними зараз досить висока дохідність порівняно з іншими інструментами (16-18% річних). Наприклад, СЕБ Фонд збалансований під управлінням СЕБ Ессет Менеджмент збільшив частку банківських металів і депозитів у своєму інвестиційному портфелі з 24% у січні до 35% у квітні.
Відкриті фонди також скуповують облігації. Внаслідок кризи банківської ліквідності на українському облігаційному ринку спостерігається затишок. Деякі емітенти достроково погасили папери, оскільки інвестори пред’явили облігації до оферти (дострокового погашення), багато компаній відклали нові випуски бондів через зростання відсоткових ставок на ринку. "Загалом зараз сприятлива ситуація для інвестицій в облігації", - каже менеджер однієї з КУА. На облігації припадає досить велика частка в структурі інвестпортфелів вітчизняних відкритих ПІФів: 34% - у Преміум-фонді збалансованому під управлінням КУА "Сократ", 35% - у Парекс Українському Збалансованому фонді, 36% - у Дельта-Фонді збалансованому, 55% - у СЕБ Фонді грошовий ринок.
Компанії, які вкладають значні кошти в облігації та депозити, показали найменше падіння дохідності з початку року.
У портфелях деяких фондів значно зменшилася частка акцій українських компаній, які дешевшають. Більшість паперів з початку року знизилися в ціні на 15-20%, індекс ПФТС у березні - квітні падав і лише в травні трохи підріс (-20% з початку року по 21 травня). КУА "Конкорд Ессет Менеджмент" у квітні продала частину акцій з фонду "Конкорд Достаток". Тепер у ПІФі на акції припадає 45,6% активів (місяцем раніше - 53,6%). СЕБ Фонд грошовий ринок цілковито позбувся акцій, тоді як ще на початку року на них припадало 19% вартості чистих активів фонду. Однак не всі інвесткеруючі вважають розпродаж акцій економічно обгрунтованою стратегією. "Продавати акції на ринку, що падає, невигідно. Пізніше акції зростуть, доведеться знову їх купувати", - міркує брокер великої інвесткомпанії. Деякі КУА розпродували папери через високий відплив коштів з фондів - доводилося вилучати гроші з інвестицій, щоб розплатитися з вкладниками.
"Щоб не довелося задешево розпродувати акції під час фондових катаклізмів, потрібно резервувати кошти на банківських рахунках і депозитах. При цьому важливо спрогнозувати приблизний відплив капіталу з фонду під час падіння фондового ринку, щоб зарезервувати необхідну суму", - пояснює Юрій Покладенко, керуючий активами КУА "Дельта Капітал".
Однак багато інвесткеруючих не поспішають позбуватися акцій, розраховуючи на відновлення фондового ринку і швидке зростання вартості акцій. Дельта-Фонд збалансований і Преміум-фонд Індексний усе ще тримають в акціях по 40% вартості чистих активів, Парекс Український Збалансований фонд - 44,54%, Преміум-фонд збалансований - 54%. Левова частина коштів фондів вкладена в папери машинобудівних компаній (до 30% усіх активів в акціях), металургійних підприємств (до 30%), гірничо-збагачувальних (до 15%) і генеруючих компаній (до 40%). У березні- квітні папери підприємств цих галузей істотно подешевшали.
Невловимі
Високий рівень збитків з початку року й відплив коштів з фондів менеджери компаній з управління активами не вважають критичними. Керуючі називають своїх клієнтів-інвесторів (принаймні більшість з них) професіоналами - вони знають, що нинішнє падіння ринку є тимчасовим, після спаду обов’язково почнеться зростання. "В Україні у пайові фонди вкладають переважно досвідчені інвестори - такі, що вже спробували свої сили в інших фондах або навіть на фондовому ринку. Ці люди більш-менш знаються на особливостях біржової торгівлі", - упевнений Сергій Уткін, директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна".
У березні - квітні гроші з фондів забирали здебільшого вкладники, які гостро потребують коштів для фінансування покупок, адже банки практично перестали кредитувати населення. Інвесткеруючі вважають, що зі зростанням фондового ринку інвестори повернуться у фонди, причому, найімовірніше, в ті, з яких забирали свої вкладення.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, за перший тиждень травня дохідність ПІФів збільшилася на 1%. У період з 14 квітня по 14 травня позитивний результат показали 7 із 18 діючих відкритих фондів. Наприклад, дохідність ПІО ГЛОБАЛ - Фонду збалансованого оптимального за цей період становила 1,58%, Дельта-Фонду збалансованого - 1,35%, Дельта-Фонду грошового ринку - 1,26%. Менеджери КУА запевняють, що зараз ідеальний час вкладати в ПІФи: після довгого падіння індекс ПФТС почав зростати, обсяги угод на фондовому ринку збільшуються. Український фондовий ринок має високий потенціал зростання.
"Якщо припущення аналітиків про закінчення світової фінансової кризи до кінця 2008-го підтвердяться, за підсумками року відкриті фонди в Україні можуть отримати вищу дохідність, ніж зараз дають депозити, - на рівні 20-25%", - вважає Костянтин Кириченко, директор з розвитку КУА "Мілленіум Ессет Менеджмент".
Утім, сподівання інвестиційних менеджерів на те, що населення незабаром повернеться у фонди, завищені. Колишні вкладники ПІФів, особливо новачки, після втрати своїх інвестицій навряд чи знову довірять гроші пайовим фондам. На тлі великих збитків ПІФів за перші чотири місяці року населення волітиме вкладати в банківські депозити, ставки за якими стабільно зростають - загалом на 2-4% з початку року. Та й навчені досвідом інвестори розуміють, що вітчизняний фондовий ринок, навіть якщо й підросте, до кінця року залишиться волатильним, тобто мінливим.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас