Доходи ІСІ не будуть гарантувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи ІСІ не будуть гарантувати

Кредит&Депозит
485
Учасники ринку цінних паперів пропонують подарувати законопроект "Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку" кредитним спілкам
"Я категорично проти прийняття цього законопроекту, у ньому погано все, крім кістяка", - почав свій виступ на засіданні консультаційно-експертної ради при Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) президент Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро Леонов.
На його думку, директива ЄС 97/9/ЄС "Про схеми компенсації інвесторам" з метою гармонізації нашої правової бази, з якої і був розроблений даний законопроект, була прочитана авторами "не тільки неуважно, але й невірно".
"Розроблювачі взяли за основу модель, використану в законі "Про гарантування внесків фізичних осіб" для банків, і спробували розширити на ринок ІСІ, але не врахували, що між вкладниками банків та банками і між вкладниками ІСІ та керуючими компаніями виникають зовсім різні відносини", - розвив думку віце-президент ІК "Кінто" Анатолій Федоренко.
На його думку, не існує збігу умов, на яких інвестор одержить право на компенсацію, оскільки успішна діяльність керуючої компанії не гарантує успіху конкретного фонду, і навпаки.
"Законопроект не відповідає конструкції правових та економічних відносин, які виникають між суб'єктами ринку цінних паперів при довірчому управлінні", - вважає пан Федоренко.
Більше того, на думку Дмитра Леонова, "прагнення поставити хрестик у графі "директива ЄС" може перетворитися у великий хрест на цілому сегменті фондового ринку і клієнтах цього сегмента".
"Давайте подаруємо його кредитним спілкам, які хочуть і готові впровадити подібну схему, - говорить президент УАІБ, - вони його допрацюють і будуть використовувати. А на фондовому ринку його просто нема до кого застосовувати".
Замість прийняття законопроекту учасники ринку пропонують внести необхідні зміни в закон "Про цінні папери і фондовий ринок", де ретельно прописати механізм довірчого управління цінними паперами, розробити закон про довірче управління активами і проаналізувати всі наявні в чинному законодавстві захисні механізми.
У той же час заступник голови Державного агентства інвестицій та інновацій Сергій Москвин вбачає можливість за допомогою прийняття даного документа створити державну структуру, що буде акумулювати компенсаційні внески учасників ринку та інвестувати їх з метою одержання прибутку.
"Це чистої води підприємницька діяльність, а не турбота про інтереси інвесторів", - стверджує він. Крім цього, на думку пана Москвина, створення Фонду гарантування інвестицій може спровокувати хвилю фіктивних банкрутств ІСІ з метою одержання компенсації.
На думку члена ДКЦПФР Миколи Бурмаки, український ринок ЦП незабаром дозріє до впровадження компенсаційних схем.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас