Араби не пустять Росію у СОТ через низькі ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Араби не пустять Росію у СОТ через низькі ціни на газ

Енергетика
728
Одним з головних супротивників вступу Росії у СОТ в 2008 році стала Саудівська Аравія, що відмовляється підписувати з російськими делегатами двосторонню угоду, поки ціни на енергоносії в країні не піднімуться до рівня світових. Це стало відомо після чергових невдалих консультацій російських переговорників, що завершилися 29 травня в Женеві.
Вимога Саудівської Аравії стосується насамперед "Газпрому", тому що саме ціни на газ у Росії зараз занижені в порівнянні зі світовими. У російській делегації вже заявили, що не готові піти на поступки, тому що по цьому ж питанню успішно протистояли як США, так і Євросоюзу.
Нові умови, які висунула Саудівська Аравія, можуть бути пов'язані з тим, що при вступі у СОТ в 2005 році ця країна змушена була піти на поступки США і підняти ціни на нафту на внутрішньому ринку.
Цікаво, що останнім часом відносини між Росією та Саудівською Аравією помітно погіршилися. Зокрема, близькосхідна держава анулювала результати тендера на будівництво залізниці, що виграла компанія "Російські залізниці". У РЖД стверджували, що це відбулося з політичних мотивів.
Список вимог інших країн до Росії залишився незмінним. Так, Грузія наполягає на легалізації митних пунктів в Абхазії і Південній Осетії, скандинавські країни - на скасуванні експортних мит на російський ліс, а Євросоюз - на зниженні прямої держпідтримки сільгоспвиробників.
Росія не може вступити у СОТ із середини 1990-х років. Відповідно до вимоги цієї організації, претендент на членство в торговельному клубі повинен підписати двосторонні угоди з усіма зацікавленими державами, що вже входять у СОТ. Це означає, що незабаром Росії прийдеться погоджувати такий документ із українською делегацією, оскільки Україна офіційно вступила у СОТ в 2008 році.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас