Перша партія нафти по аверсу Одеса-Броди буде поставлена з Азербайджану в Чехію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перша партія нафти по аверсу Одеса-Броди буде поставлена з Азербайджану в Чехію

Енергетика
243
Перша партія нафти по нафтопроводу Одеса-Броди буде поставлена з Азербайджану в Чехію, повідомив директор департаменту економічного співробітництва міністерства закордонних справ України Сергій Корсунський на саміті СНД з нафти і газу в Парижі.
"До 1 липня повинен початися аверс. На рівні уряду всі умови створені, залишилася справа за компаніями", - сказав він.
За його словами, перша партія технологічної нафти в обсязі 40 тис. тонн буде транспортована на чеський нафтопереробний завод "Кралупи" транзитом через Словаччину.
Корсунський також повідомив, що в цей час у процесі роботи перебуває ТЕО постачання нафти з Азербайджану по Одеса-Броди до Мажейкяйського НПЗ (Литва) для завантаження заводу, що стане можливим після підключення Литви до проекту.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" до кінця першого півріччя поточного року планує перевести нафтопровід Одеса-Броди, що в останні роки працює у реверсному режимі і прокачує російську нафту в Одесу, на прямий (аверний) режим для транспортування легкої каспійської нафти.
Нафтопровід Одеса-Броди спочатку будувався для прокачування легкої каспійської нафти в Європу, однак на практиці для цієї мети ніколи не використовувався, а качав лише російську нафту в Одесу для наступного її перевантаження на танкери.
Крім того, у середині жовтня минулого року Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва підписали угоду про заснування спільного підприємства для проектування і прокладання нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ. Проект продовження нафтопроводу Одеса-Броди в напрямку Плоцька і Гданська (Польща) планується реалізувати в 2011 році
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас