Заручники інфляції: зарплати українців ростуть, але доходи падають все нижче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заручники інфляції: зарплати українців ростуть, але доходи падають все нижче

Казна та Політика
327
Реальні доходи українців з урахуванням інфляції збільшилися лише у двох регіонах, в інших областях відбулося їхнє скорочення - у середньому, у квітні реальні доходи українців упали на 5%.
У квітні середня заробітна плата в Україні склала 1735 гривень, що на 1,9% більше, ніж у березні. Разом з тим реальні доходи українців з урахуванням інфляції збільшилися лише у двох регіонах, в інших областях відбулося їхнє скорочення - у середньому, у квітні реальні доходи українців упали на 5%.
За даними Держкомстату, більше за всіх заробляють кияни - 3045 гривень на місяць. У порівнянні з попереднім місяцем доходи киян виросли на 3,5%, що є найвищим показником, пише газета "Дело".
Примітно, що в грудні минулого року середня зарплата в столиці вже переходила межу 3 тисячі гривень, але потім знову знизилася до 2700 гривень. Експерти пояснюють це тим, що в переддень Нового року збільшується кількість додаткових виплат.
Традиційно більше від інших заробляють в економічно розвинених регіонах - Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях. Найбільш низькі зарплати зафіксовані в Чернігівській, Херсонській і Тернопільській областях.
У квітні збереглася тенденція зниження реальних доходів українців. Якщо в попередньому місяці скорочення реальної заробітної плати було зафіксовано в 11 регіонах України, то у квітні на 1-2% виросли прибутки лише в Харківській і Полтавській областях.
В інших регіонах відбулося зниження. Найбільше не пощастило жителям Севастополя, Херсонської, Львівської і Київської областей, у яких реальний рівень доходів скоротився на 5%.
Економічні експерти негативну динаміку зростання реальних заробітних плат пояснюють інфляційними процесами.
"Якщо дивитися в річному обчисленні, то за результатами квітня-травня інфляція склала близько 30%", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Як додаткові причини аналітики називають уповільнення економічного зростання і негнучкий графік нарахувань заробітних плат.
Те, що інфляція в Україні росте значно швидше від зарплат, розкажуть полиці продуктових магазинів: якщо зарплата за місяць виросла в середньому на 1,9%, то інфляція у квітні склала 3,1%. Причому вартість яловичини виросла на 13%, м'яса птиці - майже на 4%, вареної ковбаси - на 7%. Значно додав у ціні рис (18%). Вартість м'якого сиру і вершкового масла виросла в порівнянні з березнем на 3-4%.
Не сприяють зниженню інфляції і світова кон'юнктура цін на продовольство. "Світові ціни на продукти харчування також росли, - відзначив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук. - Навіть звучали слова про світову продовольчу кризу". Також на її показники вплинули сезонні коливання цін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас