Вартість проекту Nabucco збільшена на 3 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість проекту Nabucco збільшена на 3 млрд дол.

Енергетика
205
Консорціум компаній, які реалізовують проект газопроводу Nabucco, оголосив сьогодні про те, що вартість проекту була переглянута і підвищена з 4,6 млрд євро до 7,9 млрд євро.
Переоцінка вартості проекту була проведена після недавнього перегляду капітальних витрат на підставі дослідження, що включає оцінку необхідних матеріалів і сервісу. Планується, що консорціум почне вивчати потенційних покупців з середини наступного місяця, передає Reuters.
Варто додати, що в березні ц.р. керуючий директор проекту Рейнхард Мітшек повідомив про те, що термін введення в експлуатацію газопроводу Nabucco перенесений на 2013 р., тоді як раніше планувалося, що Nabucco почне працювати в 2011 р.
Як повідомлялося, спочатку проект Nabucco розроблявся з метою зменшення залежності країн Євросоюзу від російських постачань газу. Його загальна протяжність повинна становити майже 3,3 тис. км., а максимальна пропускна спроможність оцінюється в 31 млрд куб. м. на рік. Проте на шляху його реалізації країни ЄС зіткнулися з цілим поряд проблем. Одна з них - гострий брак газу, яким цей газопровід заповнюватиметься. "Уряд Євросоюзу подає йому величезну підтримку, але здійснити його буде надзвичайне важко", - зазначає представник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Штерн. Враховуючи гострий брак газу, аналітики побоюються, що для цього проекту буде украй складно залучити необхідні інвестиції.
Нагадаємо, що потенційним конкурентом Nabucco виступає майбутній трубопровід "Південний потік" - аналогічною планованою потужністю близько 30 млрд куб. м. на рік - який збираються будувати Газпром і Eni. Газопровід з Росії до Європи пройде через Чорне море і вийде до Болгарії, де розгалужуватиметься на два маршрути: північний і південний. Зараз розглядаються наступні варіанти прокладки відгалужень: північний газопровід пройде по маршруту Болгарія-Румунія-Угорщина-Чехія-Австрія (з можливістю постачання на німецький та італійський ринки), південний - через Болгарію на південь Італії.
Угода про будівництво нового газопроводу для транспортування газу з Росії до Європи була підписана 23 червня 2007 р. 900-кілометровий газопровід пройде через акваторію Чорного моря від російського берега (КС "Берегова") до болгарського і розгалужуватиметься в Болгарії на два трубопроводи, один з яких піде до Австрії і Словенії, інший транспортуватиме газ на південь Італії. Планується, що газопровід запрацює через три роки після того, як будуть отримані всі необхідні дозволи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас