Аналітики: Долар знову виросте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Долар знову виросте

Валюта
4785
Уже до кінця цього року перевага негативних наслідків ревальвації гривні створить умови для девальвації. Курс долара на той час може повернутися на позначку вище 5 грн.
"Вісім років прив'язки гривні до долара розмили розуміння ринку про те, яким повинен бути справедливий курс гривні, а протистояння між правлінням і радою Нацбанку розкрило політичні аспекти української валютної політики", - вважає Сергій Невмержицький, аналітик інвестиційної групи "Сократ".
На його думку, 4% подорожчання гривні на сьогоднішній день є занадто низьким, щоб мати істотний вплив на економіку, а помірковано позитивний ефект подорожчання гривні буде полягати в уповільненні інфляції, здешевленні імпортованих енергоресурсів, імпортного устаткування і сировини, збільшенні рентабельності імпортерів.
У той же час, як стверджує провідний аналітик інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Олексій Палій, ревальвація гривні в нинішній ситуації несе більше негативу для української економіки. "Інфляція в Україні обумовлена не монетарними факторами, а, у значній мірі, світовими тенденціями різкого зростання вартості енергоносіїв і продуктів харчування, - відзначає він. - За деякими оцінками, ревальвація дасть зниження інфляції на 1-3%, що, з огляду на нинішні темпи, не виправдовує ті наслідки, до яких приведе цей крок НБУ".
"Ризикну припустити, що Нацбанку зараз нецікаво дозволяти подальше зміцнення гривні з тим, що в середньостроковій перспективі можлива зворотна тенденція", - стверджує начальник управління фінансових ринків "ING Wholesale Banking Україна" Сергій Потапов. Що стосується емісії гривні через покупку валюти, НБУ за кілька днів інтервенцій практично не збільшив залишки на коррахунках банків, тим самим, показавши здатність у знаходженні компромісу між підтримкою гривні на валютному ринку та утриманням ліквідності системи у визначених рамках.
При цьому, на думку стратега інвестиційної компанії "Альфа капітал Україна" Сергія Кульпинського, НБУ в найближчі п'ять-сім років не перейде до інфляційного таргетування, оскільки основний інструмент для цього - процентна ставка, що не працює. "НБУ лише підстьобне зростання ставок по кредитах, що в умовах високого попиту зробить товари ще більш дорогими. Усвідомивши даремність ревальвації в боротьбі з інфляцією (оскільки частка продуктів харчування в імпорті досить низька), регулятор зафіксує курс на новому рівні", - стверджує він. На думку експерта, новий курс, можливо, прийдеться девальвувати, оскільки долар до кінця року навряд чи сильно впаде.
Більше того, за словами Олексія Палія, курс євро / долар під кінець року прогнозується на рівні $1,47-1,49/ EUR1, що припускає повернення котирувань долара трохи вище позначки 5 грн. за $1. Крім того, допускає в.о. голови ради директорів "Дельта Банку" Віталій Масюра, до зими можливо тимчасове підвищення курсу долара до гривні у зв'язку з переговорами щодо постачання газу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас