Ставка більша за життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка більша за життя

Кредит&Депозит
1330
У квітні банки один за одним почали скорочувати терміни кредитування і підвищувати ставки: великі - на 2-2,5 відсоткового пункту, дрібні - на 4-5 в. п. "Деякі фінустанови навіть тимчасово призупинили іпотечне та автокредитування", - констатує Олександр Соболєв, заступник голови правління, начальник казначейства Родовід Банку. За інформацією Контрактів, наприкінці минулого місяця кредити (переважно у гривні) не видавали УкрСиббанк, Укрпромбанк і Кредитпромбанк.
Зростання відсоткових ставок, скорочення термінів кредитування і навіть призупинення видачі позик деякими банками - наслідки монетарної політики НБУ, спрямованої на зниження інфляції у країні.
Стережися Нацбанку
За останні два роки обсяг кредитів, наданих українськими банками вітчизняній економіці, зріс утричі. На 1 січня 2008-го було видано $85 млрд позик, на 1 січня 2006-го - втричі менше $28 млрд. При цьому корпоративний сектор розвивався меншими темпами, ніж ринок кредитування фізосіб. На початку 2006-го частка позик фізособам у загальному кредитному портфелі становила 23%, через два роки - 36%. У 2007-му ринок кредитування населення зріс на 72% - до $15 млрд.
У 2006-2007 роках українські фінустанови могли дозволити собі кредитувати наліво і направо - вони мали доступ до відносно дешевих закордонних позик. За два роки банківська система отримала $24,9 млрд іноземних кредитів (зростання зовнішньої заборгованості фінансового сектору за цей період - 410%). Ставки за ними були трохи вищими від позик українському уряду - на рівні 7,5-8,5% (урядові єврооблігації коштували 6,5-6,7% річних). Водночас на вітчизняному ринку з’явилося близько двох десятків великих закордонних банків з дуже привабливими кредитними програмами. Більшість із них за дуже короткий термін вибилася в лідери ринку споживчого, авто- і житлового кредитування.
Приплив великого іноземного капіталу збільшив гривневу грошову масу в країні: фінустанови конвертували західні кредити у нацвалюту. В 2007 році міжнародні резерви Нацбанку поповнилися на $14,9 млрд (або 75,2 млрд грн). Унаслідок високої ліквідності української фінансової системи ставки за кредитами у гривні на міжбанку знизилися до 1,5-2% річних - банки позичали гроші один в одного практично задарма. При цьому обсяг готівки на руках у населення збільшився на 48,2% - до $21,9 млрд (у 2006-му грошова маса поза банками зросла на 24,5% - до $15 млрд).
Великі вливання закордонного капіталу у фінансову систему, збільшення обсягів готівки і кредитування пришвидшили інфляцію: у 2007-му ціни зросли на 16,6% проти 11,6% у 2006-му. З початку 2008 року подорожчання становило 13,1%. Оскільки зростання споживчих цін зумовлене, зокрема, й монетарними чинниками, Нацбанк був змушений підіграти уряду в боротьбі з інфляцією.
З початку року регулятор вилучає гроші з обігу. Один із методів скорочення грошової маси - мобілізація коштів банків. НБУ підвищив ставки за депозитними сертифікатами для фінустанов, таким чином збільшивши обсяги залучених у них грошей, акумулювавши їх на своїх рахунках.
У I кварталі 2008-го Нацбанк мобілізував (вилучив з обігу) 19,4 млрд грн.
Інший метод боротьби з інфляцією від НБУ - обмеження кредитування фізосіб. Причому у великих обсягах кредитування Нацбанк убачає серйозну проблему: боїться повторення ситуації у США та Великій Британії, коли тисячі обтяжених кредитами позичальників не змогли розплатитися за боргами. Західні аналітики підтримують дії українського регулятора: за оцінками міжнародної агенції Standard & Poor’s, обсяг поганих кредитів в Україні становить 75%.
За офіційним даними, восени 2007-го їх частка у більшості банків була невеликою - на рівні 1,2-1,3%. На початок 2008-го показник зріс до 1,4-1,5%. Однак банкіри визнають: що більше видається кредитів населенню, то більше зростає ризик неповернення. У деяких банках, що спеціалізуються на споживкредитуванні (невеликі позики на власні потреби із заставою або без), обсяг неповернень сягнув 50-60% наданих кредитів. "Споживкредитування - високоприбутковий сегмент банківського бізнесу, однак на сьогодні багато фінустанов недооцінюють реальний рівень його ризику. Деякі з них не мають дієвого ризик-менеджменту: споживкредити видають без урахування реальної платоспроможності позичальників. Низька якість кредитних портфелів для деяких банків рано чи пізно стане сюрпризом", - каже Іван Угляниця, старший аналітик компанії DCH Investment Management. За його словами, почасти буму споживкредитування сприяв ажіотажний попит іноземних інвесторів на українські банки. "Створення банку, накачування його кредитами і продаж іноземцям виглядали вельми прибутковим і швидким бізнесом. При цьому рівень якості кредитних портфелів не надто турбував вітчизняні фінустанови", - пояснює Іван Угляниця.
Перше рішення, побічно спрямоване на обмеження кредитування, Нацбанк мав намір прийняти ще восени минулого року. Він планував установити максимальну відсоткову ставку, вище від якої українські банки не можуть залучати іноземні кредити. Норма мала набути чинності в жовтні 2007-го і передбачала такий механізм розрахунку максимальної ставки: середній відсоток за зовнішніми позиками українського уряду за минулі два квартали плюс 2% річних (восени 2007-го - 6,75 + 2%). Однак норму так і не запровадили. Банкіри звернулися до Нацбанку з проханням пом’якшити вимоги: на їх думку, ініціатива могла цілковито закрити іноземний фінансовий ринок для більшості вітчизняних банків. У кінцевому підсумку НБУ висунув іншу вимогу до фінустанов, які залучають кредити за кордоном: вони мають резервувати отримані від нерезидентів кредити на рівні 4% одержаної суми.
Наприкінці 2007-го Нацбанк також почав підвищувати ставки з рефінансування банків до рівня інфляції. У січні- листопаді 2007-го інфляція становила 10,6%. Середньозважена відсоткова ставка за кредитами рефінансування за цей самий період була на рівні 9,2%. До квітня 2008-го ставки регулятора зросли до 15-16%.
Незабаром НБУ зобов’язав банки підвищити покриття ризику ліквідності. Якщо період довгих кредитів, які банки видали населенню або компаніям, перевищує терміни залучених фінустановами позик, їм необхідно значно збільшити регулятивний капітал (сума статутного капіталу, нерозподіленого прибутку минулих років та низки інших активів). З одного боку, постанова НБУ підвищила міцність банків та їхню платоспроможність, а з іншого - обмежилися темпи зростання обсягів довгострокового кредитування (переважно іпотечного). Більшість банків зменшили терміни надання позик на купівлю житла: зараз він у середньому становить 15 років проти 20 років ще восени 2007-го.
З останніх ініціатив Нацбанку - намір посилити резервні вимоги за споживчими кредитами і підвищити розміри регулятивного капіталу до EUR10 млн для всіх без винятку фінустанов (досі мінімальний розмір капіталу був на рівні EUR1,5 млн).
З одного боку, регулятор домігся свого - банки посилюють умови кредитування. Однак у боротьбі з інфляцією і кредитуванням він явно перестарався - висока ліквідність змінилася кризою ліквідності. Банкам катастрофічно бракує грошей. У квітні середньозважені ставки на міжбанківському ринку зашкалили за 35% річних overnight (кредити, що надаються на добу). "Щоб зрозуміти серйозність ситуації, що склалася на вітчизняному банківському ринку, достатньо поглянути на великі фінустанови: протягом останніх кількох тижнів (наприкінці квітня - на початку травня. - Прим. Контрактів) вони фактично припинили кредитування в національній валюті або підвищили відсоткові ставки", - каже Антон Шаперенков, начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку. Дефіцит національної валюти позначився також на курсі долара США: на початку травня він знизився до рекордних за останні кілька років 4,7 UAH/USD.
Ситуацію погіршує світова фінансова криза. З початку 2008-го українські банки практично перестали залучати кошти за кордоном: іноземні кредити стали надто дорогими. У 2007-му дешеві позики західних фінансових груп були постійним джерелом великого капіталу для вітчизняних фінустанов.
"Через брак грошей банки несвоєчасно здійснюють платежі, довго ухвалюють рішення про надання кредитів, затримують видачу позик, різко підвищують відсоткові ставки або зовсім відмовляють потенційним позичальникам", - констатує Іван Угляниця. За словами Олександра Соболєва, зараз багато банків постали перед дилемою: накопичувати гривню чи продовжувати активно роздавати кредити. За словами фахівця, багатьом з них усе ж таки простіше призупинити кредитування, чого, власне, й домагається НБУ.
Кредити дорожчають
Наприкінці 2007 року банки підвищили ставки за кредитами в середньому на 1 в. п. (набули чинності нові умови НБУ з розрахунку адекватності капіталу і резервування коштів, залучених банками за кордоном). З початку 2008-го ставки підросли ще на 2 в. п. "У березні, коли Нацбанк почав вживати заходів щодо стерилізації гривні, ставки підвищилися на 1 в. п. У квітні - ще на 1 в. п.", - констатує Олександр Сєдих, фінансовий директор компанії "Простобанк".
Іпотечні кредити у квітні подорожчали в середньому на 1,5 в. п. За даними Простобанку, 5 травня ефективні відсоткові ставки за іпотекою становили 17,8% у гривні й 13,8% у доларах. Споживчі позики зросли в ціні на 2 в. п. Середня ефективна вартість споживпозик готівкою на початку травня була на рівні 46,8%, деякі фінустанови, наприклад Правекс-Банк і ПриватБанк, стягували з клієнтів по 100% річних.
2008-го автокредити подорожчають на 4-5%
Середні ефективні ставки за автокредитами (на нові іномарки терміном до 5 років) були на рівні 20% річних у гривні й 15,4% у доларах. "Загалом у травні 2008 року ефективні кредитні ставки сягнули рівня січня- лютого 2007-го, коли в країну тільки почали надходити великі західні кредити", - резюмує Олександр Сєдих.
Ставки за кредитами для корпоративного сектору також підвищилися - приблизно на 0,5-1 в. п. За словами Івана Угляниці, у I кварталі цього року спостерігався сплеск кредитної активності компаній. "Зазвичай на початку року український бізнес довго розгойдується. У 2008-му різко збільшилася кількість інвестиційних проектів, бізнес почав реалізовувати їх із січня, а не березня - квітня, як раніше. Банки виявилися не готовими до кредитної активності українських компаній", - пояснює Іван Угляниця одну з причин зростання ставок за кредитами корпоративному сектору.
Через дефіцит коштів банки змушені підвищувати привабливість своїх депозитних програм. Відсотки за вкладами з початку року підвищилися на 2-3%. Деякі фінустанови зараз пропонують вклади за ставкою, що перевищує торішній рівень інфляції: 17,5-18% річних у гривні. На початку травня 2008-го вартість депозитів перебувала на рівні кінця 2005-го, коли гривневі вклади були одним із головних джерел коштів для банків. Українці, звісно ж, протягнули банкірам руку допомоги (з початку року всі наявні інвестінструменти показують дохідність, нижчу від рівня інфляції). За даними НБУ, у I кварталі 2008-го загальний обсяг депозитів зріс на 7,7% (+6% у I кварталі 2007-го).
Навесні гроші на депозити активно залучали не лише банки з українськими власниками, а й "доньки" західних фінустанов, що мають доступ до великого капіталу іноземних "матерів". Причина активності іноземців на вітчизняному ринку вкладів - невисока ліквідність європейських та американських банків через світову фінансову кризу.
Протягом найближчих кількох місяців Нацбанк навряд чи змінить гнів на милість, вважають експерти. Підвищення облікової ставки є підтвердженням цього. "Підвищення Нацбанком облікової ставки з 10 до 12% річних можна інтерпретувати як намір регулятора й надалі стримувати збільшення гривневої грошової маси і посилювати вимоги до діяльності банків", - міркує Іван Угляниця. У березні - середині квітня НБУ мало кредитував фінустанови. 23-30 квітня він влив у фінансову систему 2,8 млрд грн, однак цей крок явно тимчасовий, і з подальшим пришвидшенням інфляції НБУ знову почне вилучати гривню з обігу, впевнені банкіри.
На думку експертів, наприкінці 2008-го кредитні та депозитні ставки залишаться на нинішньому рівні або підростуть на 0,5-1 в. п. При цьому загалом за підсумками року темпи зростання кредитування сповільняться. У I кварталі 2008-го обсяги кредитування збільшувалися швидше за інерцією. Сповільнення прогнозується в сегменті кредитування фізосіб - здебільшого за іпотекою та споживкредитуванням. Середні ставки за споживкредитами до кінця року зростуть до 55-60% річних. На думку Івана Угляниці, тепер банки більше кредитуватимуть українські компанії: останні два роки цей вид банківської діяльності розвивався повільніше від кредитування фізосіб.
Кредитні ставки можуть відкотитися не раніше ніж через рік, вважають експерти. Та й то за умови, що регулятор повернеться до правил кредитування версії 2007 року, а світова фінансова криза піде на спад.
Останні дні
У I кварталі 2008 року банки продовжували нарощувати кредитний портфель - загальний обсяг наданих ними позик збільшився на 12,7% (+11,43% у I кварталі 2007-го). Обсяг кредитів юрособам зріс на 11,7% (+10,18% роком раніше), фізособам - на 14,4% (+12,8%). "У грошовому виразі цифри вражають ще більше", - каже Євген Зинов’єв, старший експерт відділу стратегії OTP Bank. За даними НБУ, приріст кредитного портфеля банків у I кварталі 2008-го становив 54,2 млрд грн проти 27,9 млрд грн роком раніше. Однак уже в II кварталі темпи зростання знизяться в кілька разів, упевнені банкіри.
Офіційно
Петро Порошенко, голова Ради Національного банку України
"Боротьба з інфляцією передбачає кілька очевидних речей. Перша - скорочення дефіциту держбюджету, друга - дорогі гроші. Внаслідок монетарних заходів Нацбанку ціна грошей підвищується, за I квартал - у середньому на 2%... Особливих темпів ці процеси набували, починаючи з квітня, коли виявився дефіцит ліквідності... У нас була емоційна дискусія з правлінням Нацбанку, але ми дійшли консенсусу.
Певний дефіцит ліквідності виник унаслідок накопичення величезних коштів на казначейському рахунку, що перевищує кошти банківської системи... Дефіцит ліквідності сприяв скороченню грошей на фондовому ринку і, як наслідок, падінню фондових індексів... З цим пов’язані й проблеми з курсом долара. Нормалізація ситуації з ліквідністю, безумовно, вирішить їх".
За матеріалами:
Контракт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас