Аналітики: Україні необхідно позбутися від прив'язки гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Україні необхідно позбутися від прив'язки гривні до долара

Валюта
652
Українській економіці необхідно позбуватися від прив'язки гривні до долара, вважають опитані аналітики українських інвестиційних компаній.
"Українська валюта була прив'язана до долара протягом восьми років. Тепер такий порядок речей повинен змінитися. 21 травня 2008 року офіційний курс гривні виріс на 4% - до 4,85 грн/$1. Однак у цей час немає єдиної думки, як повинен бути використаний показник USD/UAH. Вісім років прив'язки гривні до долара розмили розуміння ринку про те, яким повинен бути справедливий курс гривні", - сказав аналітик інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Сергій Невмержицький.
На його думку, 4%-ве подорожчання гривні на сьогоднішній день є занадто низьким, щоб істотно впливати на економіку.
Експерт також вважає, що помірковано позитивний ефект зміцнення гривні буде полягати в уповільненні темпів інфляції, здешевленні імпортованих енергоресурсів, імпортного устаткування і сировини, збільшенню рентабельності імпортерів. У той же час помірковано негативний ефект виявиться в зниженні маржі експортерів і погіршенні торговельного балансу.
Аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" (Київ) Олександр Климчук, у свою чергу, вважає, що в цілому ефект від зміцнення гривні буде більш позитивним.
Експерт звернув увагу, що подорожчання гривні може неоднозначно позначитися на обсягах інвестицій у середньостроковій перспективі, оскільки " у випадку, якщо НБУ чітко не визначить свою політику, існує ймовірність приходу спекулятивного капіталу, що може мати дестабілізуючий вплив на всю економіку".
Зі свого боку, С.Невмержицький додав, що портфельні інвестори повинні використовувати вибірковий підхід. "Для короткострокових інвестицій краще вибирати підприємства, орієнтовані на внутрішній ринок, у той час як компанії-експортери будуть у меншій мірі піддаватися валютним ризикам у довгостроковій перспективі", - вважає він.
Експерти зійшлися на думці, що гнучкий валютний режим у рамках більш широкого валютного коридору є вірним рішенням у поточній ситуації.
О.Климчук прогнозує, що до кінця 2008 року курс гривні складе 4,95 грн/$1 при основному діапазоні коливань на міжбанківському валютному ринку від 4,8 до 5,0 грн/$1.
Як повідомлялося раніше, згідно із прогнозом інвесткомпанії "Драгон Капітал" (Київ), цього року дефіцит поточного рахунка платіжного балансу України складе $12,6 млрд і буде практично повністю компенсований припливом прямих іноземних інвестицій у розмірі $11,2 млрд. На думку експертів компанії, очікується, що надходження від портфельних та інших інвестицій з надлишком компенсують дефіцит, що залишився, поточного рахунка. Тому вони вважають оптимальним середньорічний курс на рівні 4,85-4,90 грн/1$, оскільки він може зрівноважити попит та пропозицію на валютному ринку в 2008 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас