Fitch Ratings: Україна посідає друге місце в світі за ступенем уразливості до інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch Ratings: Україна посідає друге місце в світі за ступенем уразливості до інфляції

Казна та Політика
901
Fitch Ratings склало індекс відносної уразливості ринків, що розвиваються, до інфляційних шоків, заснований на динаміці інфляції, ступеню перегріву внутрішньої економіки, умовах грошово-кредитної політики.
Як наголошується в опублікованій сьогодні спеціальній доповіді Fitch, десятьма найуразливішими країнами з економікою, що розвивається, в даний час є: Ямайка (1), Україна (2), Казахстан (3), Болгарія (4), Сурінам (5), Латвія (6), Литва (7), Гана (8), В'єтнам (9) і Шрі-Ланка (10).
"Основну складність для таких країн представляє зростання інфляції, оскільки низький рівень інфляції підтримує макроекономічну стабільність, дозволяючи країнам проводити запозичення на внутрішньому ринку, замість того щоб привертати заборгованість в іноземній валюті на міжнародних ринках капіталу", - відзначає голова аналітичної групи Fitch з суверенних рейтингів Девід Райлі. На його думку, нездатність стримувати інфляційний тиск представляє ризики для макроекономічної стабільності і середньострокових перспектив зростання. За найбільш песимістичним сценарієм інвестори втратять довіру до активів у місцевій валюті, що викличе волатильність на фінансових і валютних ринках, вважає Рейлі.
Відзначимо, що 23 травня ц.р. голова ради Нацбанку Петро Порошенко заявив, що темпи зростання інфляції в травні 2008 р. значно знизяться. "Я переконаний, що інфляція в травні складе менше 2%. І можу сказати, що так спрацювала економіка", - сказав він.
Він підкреслив, що НБУ вперше встановив офіційний курс гривні до долара США, який виходить за рамки затверджених принципів грошово-кредитної політики. Нагадаємо, 21 травня Національний банк України укріпив гривню, змінивши офіційний курс гривні до долара США з 5,05 до 4,85 грн за 1 дол.
Напередодні рада НБУ наклала вето на рішення правління про ревальвацію гривні. Правлінню банку було рекомендовано встановити офіційний курс в рамках 4,95-5,25 грн за 1 дол., як це передбачено в основах грошово-кредитної політики на 2008 р.
На думку аналітика інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Олексія Палія, до вересня 2008 р. зростання інфляції в Україні повинне зупинитися у зв'язку з активізацією фондових ринків. За його словами, зниження інфляції відбуватиметься завдяки тенденції, що почалася, до переведення великими світовими торговцями своїх капіталів з товарних ринків у фондові.
Експерт відзначив, що останнім часом спостерігається значне відновлення зростання основних фондових індексів і прямо протилежна тенденція до падіння цін на велику кількість товарів. Крім того, існують всі передумови для швидкого відновлення фондового ринку США (дефіцит торгового балансу США за березень, в порівнянні з лютим, скоротився на 3,5 млрд дол. – до 58,2 млрд дол.; індекс споживчих цін у США нижче прогнозованих значень; також активізувалося житлове будівництво).
Раніше перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак заявляв, що інфляція в Україні в червні-серпні 2008 р. складе 0-0,5%. При цьому дефляції в літні місяці, про яку раніше заявляла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, не буде, відзначив О.Шлапак. Він також підкреслив, що урядові заходи з боротьби з інфляцією є неефективними, по-перше, внаслідок незбалансованого попиту і пропозиції на ринку, по-друге - унаслідок встановлення обмежень на товарних ринках. Вказані обмеження, за його словами, створюють інфляційні очікування і збільшують розмір інфляції на 10-15%. "Наше населення привчене до того, що раз діють якісь обмеження, значить, продукти треба купувати про запас. Це і створює додатковий ажіотажний попит, що веде до подальшого зростання цін", - сказав Шлапак.
Нагадаємо, на думку голови Національного банку України Володимира Стельмаха, в другому півріччі інфляція складе 3% в порівнянні з нинішніми 13%. В.Стельмах відзначив, що спільні дії НБУ і уряду вже дають результати, але остаточно під контроль ціни вдасться узяти тільки через 6 місяців.
Наприкінці квітня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив, що уряду не вдалося дати адекватної відповіді зростанню інфляції. Він відзначив, що про це свідчить, зокрема, той факт, що за підсумками I кварталу 2008 р. рівень інфляції в Україні склав 9,7% при запланованому річному показнику 9,6%.
У той же час прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомляла раніше про уповільнення інфляційних процесів в квітні ц.р. Вона відзначила, що за вказаний період за 20 продовольчими товарами було відзначено зниження цін. Як повідомлялося, в квітні споживчі ціни в Україні підвищилися на 3,1%. Найбільше подорожчали продукти харчування - ціни на них підвищилися на 5,2%. В цілому за підсумками перших чотирьох місяців 2008 р. інфляція в Україні склала 13,1%. А в порівнянні з квітнем 2007 р. інфляція виросла на 30,2%. Відзначимо, що в березні ц.р. зростання інфляції в країні склало 3,8%, в лютому - 2,7%, в січні - 2,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас