Газпром заявляє, що Україна перед ним боргів немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром заявляє, що Україна перед ним боргів немає

Енергетика
340
ВАТ "Газпром" заявляє, що НАК "Нафтогаз України" не має простроченої поточної заборгованості за поставлений до України газ.
Про це йдеться в повідомленні управління інформації "Газпрому", переданому агентству УНІАН.
Як наголошується в повідомленні, про відсутність боргу було заявлено російською стороною 28 травня під час робочої зустрічі в центральному офісі ВАТ "Газпром" голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубина.
Сторони обговорили хід виконання Угоди про розвиток відносин у газовій сфері.
"Було відзначено, що ключові пункти Угоди загалом виконуються, прострочена поточна заборгованість з боку НАК "Нафтогаз України" на даний момент відсутня", йдеться в повідомленні "Газпрому".
У повідомленні наголошується, що сторони висловили готовність продовжити конструктивну взаємодію і приступити до обговорення умов довгострокової співпраці.
Як повідомляв УНІАН, 12 березня "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали Угоду про розвиток відносин у газовій сфері. Відповідно до документа, з березня по грудень 2008 року до України буде поставлено центрально- і середньоазіатський газ в обсягу не менш як 49,8 млрд. куб. м за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". Поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсягу 5,2 млрд. куб. м будуть повністю оформлені і сплачені за контрактами "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з "РосУкрЕнерго" контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 року за базовою ціною 315 дол. за тис. куб. м, розрахунки за який можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу.
Крім того, відповідно до Угоди, з 1 квітня 2008 року дочірня або афільована компанія ВАТ "Газпром" щорічно здійснюватиме прямі поставки газу промисловим споживачам України в обсягу не менш як 7,5 млрд. куб. м.
Раніше газ промисловим споживачам України постачало спільне підприємство "Нафтогазу України" і "РосУкрЕнерго" - ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
24 квітня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) вирішила видати ТОВ "Газпром збут Україна" (100% належить ВАТ "Газпром") ліцензію на поставки природного газу річним обсягом 7,5 млрд. куб. м строком на п`ять років.
За словами директора ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолія Подмишальського, компанія планує почати поставки газу промисловим споживачам з 1 травня поточного року. Газ компанія закуповуватиме у НАК "Нафтогаз України" і потім реалізовуватиме його промисловим підприємствам відповідно до домовленостей, досягнутих між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас