У скільки обійдеться будиночок на літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У скільки обійдеться будиночок на літо

Нерухомість
826
Цікавість до оренди заміського будинку на літо росте з року в рік: усе більше городян прагне в літню пору змінити асфальт і бетон на більш приємні оку зелень лісу, водні гладі і барвисті світанки. У той же час, знайти підходящий варіант за адекватною ціною на сьогодні не так уже й просто.
Ринок оренди тільки формується
На думку провідного спеціаліста відділу продажів будинків і земельних ділянок компанії "Траєкторія" Марини Мекшун, у передмісті знімають будинки в основному люди, які мають квартиру в Києві, але в літній період хочуть перебратися за місто, ближче до лісу і "великої води". І хоча оренда квартири в Києві набагато доступніша (середня квартира коштує порядку $700-$800, у той час як котедж бізнес-класу - не менше $1800-$2500 на місяць), багато хто воліє жити в столиці, а відпочивати (вірніше, частіше поєднувати відпочинок з бізнесом) - у її передмістях.
На сьогодні визначати повний портрет потенційного орендаря, як, втім, і власника здаваної нерухомості, ріелтори не беруться: ринок сезонної оренди заміського житла невеликий (не більше 5% всіх домоволодінь в 30-кілометровій зоні навколо Києва, як вважають у компанії "Ред") і "різношерстий". Вибір варіанта залежить як від фінансових можливостей, так і від "людського фактору": яке рекламне видання купив потенційний орендар, до якого ріелтора звернувся, який перший будинок подивився.
У радіусі близько 50 км від меж Києва сьогодні можна орендувати житло на літо за ціною від $300 до $35 тис. на місяць: будиночки в кооперативах, будинки і садиби в селищах, котеджі в організованих містечках. Вартість залежить від місця розташування обраного варіанта (природні характеристики, віддаленість, якість під'їзних колій, соціальне оточення, рівень найближчих будівель і наявність інфраструктури), а також якості самої будови і її комплектації. Ріелтори відзначають, що орендарями високо цінується безпека, тому сьогодні в ціні організовані котеджні містечка. Запити клієнтів у середній і високій ціновій категорії стають усе більше індивідуалізованими - люди хочуть почувати себе не менш комфортно, ніж у своїй міській квартирі.
Співвідношення попиту та пропозиції
Незважаючи на розмаїтість варіантів, ріелтори дають зразковий опис об'єктів залежно від їхньої вартості. Наприклад, будиночок за $500-$700, як правило, розташований на значній відстані від Києва, має 3-4 кімнати і невелику присадибну ділянку, при цьому зручності, швидше за все, будуть на вулиці. У будинках вартістю від $1 тис. уже є санвузол і душкабіна.
За словами Марини Мекшун, на відстані до 20 км від міської межі в гарній транспортній доступності сьогодні можна знайти котедж площею більше 200 кв. м з євроремонтом і сучасними меблями і ділянкою від 10 соток за $2,5 тис.-$5 тис. При цьому в розпорядженні орендаря будуть камінний зал, побутова техніка, гараж, невеликий басейн або сауна.
Котеджі вартістю від $5 тис. до $10 тис., за даними Марини Мекшун, розташовуються на відстані не більше 10 км від столиці і мають площу від 300 кв. м, а ділянку - від 20 соток. Ознаками цієї категорії домоволодінь є високоякісний свіжий ремонт, ексклюзивні меблі, відкриті басейн, сауна, наявність неподалік соціальних об'єктів інфраструктури, а також - близькість до лісу і водойми. У котеджах такої вартості присутні охорона та обслуговуючий персонал і розташовуються вони в оточенні настільки ж престижних домоволодінь. Вартість експлуатаційно-інженерних послуг може бути включена у вартість оренди або бути додатковим платежем.
За словами фахівця з нерухомості Олега Кусакіна, у передмісті столиці в будь-якому напрямку можна знайти ексклюзивні пропозиції. Вартість їхньої оренди в Обухівському районі досягає $35 тис., на Петропавловській і Софіївській Борщагівці - $25 тис., а в Пущі-Водиці і на Осокорках - $20 тис. на місяць. Великим попитом користуються недорогі будиночки на літо вартістю до $1 тис.-$1,5 тис. на місяць.
У цьому ж сегменті спостерігається і найбільший дефіцит пропозицій. "Такого широкого класу, як квартири в оренду, тут нема, - розповідає представник одного з агентств нерухомості. - Сезонний бізнес менш цікавий, ніж позасезонний, оскільки період окупності в цьому випадку більший і може становити 4-10 років, а капіталовкладення в дачу часом більші, ніж у квартиру".
На думку експерта вищої категорії компанії In Real Ігоря Красинського, найбільш затребувані на сьогодні котеджі вартістю $3 тис.-$6 тис. У той же час, саме таких об'єктів стає усе більше. На сьогодні, за інформацією ріелторів, 50-70% пропозицій у базах даних агентств нерухомості представлені будинками вартістю понад $5 тис. на місяць.
За даними компанії "Траєкторія", оренда заміських котеджів за минулий рік подорожчала в середньому на 7-10%, а вартість експлуатаційних послуг - на 15%. "Збільшення споживчої групи, зростання рівня прибутковості певних верст населення, високий рівень інфляції і популяризації серед населення оренди "будиночка на літо" - все це і пояснює зростання вартості оренди заміської нерухомості", - вважає Марина Мекшун.
Незважаючи на високий інтерес до сезонної оренди із самого початку 2008 року, у травні відзначалося деяке зниження активності потенційних орендарів. Ріелтори пов'язують це з весняним подорожчанням оренди, викликаним черговим витком інфляції напередодні. "Хоча ціни в цілому залишилися ті ж, співвідношення ціна-якість змінилася не в кращий бік", - відзначає представник компанії "Ред". Він також рекомендує враховувати і погодний фактор: "Травень був досить холодний, і багато клієнтів відклали "дачні" витрати на червень".
Вибір котеджу за напрямками
Незмінний лідер за популярністю і вартістю - Обухівський напрямок. Тут можна знайти котеджі в оренду на літо вартістю від $5 тис. "У цьому напрямку пристойні варіанти стартують від $10 тис., за $7 тис.-$8 тис. прийдеться йти на деякі компроміси", - вважають у компанії "Ред".
За словами Олега Кусакіна, користуються попитом котеджі в Романкові, Лісниках, Безрадичах, Плютах і Підгірцях, а також в організованих котеджних селищах, таких як "Золоті Ворота" і "Романово". Найдорожчі пропозиції, на думку Марини Мекшун, - у районі Кончі-Заспи і Козина.
Висока популярність також Житомирського напрямку. Ціни на заміські будинки до 10 км, за даними Марини Мекшун, тут коливаються в межах $5 тис.-$10 тис. на місяць. Найбільш дорогі варіанти припадають на село Мила, Петропавловську і Софіївську Борщагівку. За інформацією Ігоря Красинського, у котеджному селищі "Лелечий хутір" (близько 20 км від Києва) можна орендувати будинок за $3 тис.-$4,5 тис. У цьому напрямку є також пропозиції до $1 тис. - на відстані понад 20 км, у селах.
У напрямку Одеси цінуються Іванковичі і Віта-Поштова, розташовані в мальовничій горбистій місцевості, а також Круглик і Гатне. Вартість оренди в них коливається від $3 тис. до $7 тис. Все більшу популярність купує село Хлепча, де пропозиції стартують від $2,5 тис. на місяць.
Росте популярність і Вишгородського напрямку. Хоча котеджів в оренду тут не так вже й багато, однак ціни досить високі: за даними компанії "Ред", вартість оренди в Димері або Нових і Старих Петрівцях досягає $7 тис. - $10 тис.
У Бортничах, Осокорках або Вишеньках (Бориспільський напрямок), за даними Марини Мекшун, зняти будинок на літо можна за $3 тис.-$7 тис. При віддаленні понад 20-30 км від Києва, на хуторі Гора або в селах Гнедин, Щасливе непоганий вибір варіантів вартістю до $1 тис. Тут також розташовані котеджні містечка, у яких кілька будинків пропонується в оренду ($7 тис.-$8 тис.).
Для любителів відпочинку поблизу соснового лісу підійдуть котеджі у Варшавському напрямку - сьогодні можна підібрати варіант в Ірпені, Бучі або Коцюбинському. За словами Ігоря Красинського, пропозиції того ж рівня можна знайти й у Пущі-Водиці - їхня вартість варіюється від $3 тис. до $10 тис. За словами Марини Мекшун, $5 тис.-$10 тис. за місяць коштують котеджі в організованому містечку "Канадське село".
Дуже привабливі варіанти в Зазим’ї, Гореничах і Пухівці, розташовані поблизу Десни, однак пропозицій в оренду тут небагато. Більшість із них перебуває в дачному сегменті та обходиться орендареві в $600-$1500. У той же час, деякі сучасні котеджі на березі ріки коштують більше $5 тис. на місяць.
Пропозицій у котеджних селищах, привабливих з погляду оточення, наявності сервісу, інфраструктури та однорідного соціального оточення, на сьогодні одиниці і формуються вони в основному приватними особами, що купили собі домоволодіння (зазвичай, у кредит). За словами представника компанії "Ред", саме в котеджних селищах було б правильно створювати пропозицію по ринку оренди заміського житла.
"Однак тут справа не в логіці, а в розвитку ринку. Коли в передмісті Києва буде порядку 20-30 містечок, що сформувалися, напевно, пропозиції будуть і там. Швидше за все, маючи масу переваг, вони будуть найдорожчими в районі", - прогнозує експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас