Аналітик: У 2008 р. показник негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу може досягти 15 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: У 2008 р. показник негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу може досягти 15 млрд грн

Казна та Політика
216
У 2008 р. показник негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу може досягти 15 млрд грн.
Таку думку РБК-Україна висловила аналітик компанії Dragon Capital Олена Білан.
Головними чинниками, що впливають на зростання негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу, аналітик вважає збільшення ціни на газ (на 38%), що імпортується, а також значне зростання імпорту продукції машинобудування, в першу чергу автомобілів. Зокрема вона підкреслила, що в I кварталі в 2008 р. імпорт продукції машинобудування до України виріс по відношенню до попереднього періоду минулого року на 54%.
Разом з тим Білан відзначила, що зростання негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу не створює економічних проблем, оскільки перекривається припливом капіталу до країни. "На сьогоднішній момент ми спостерігаємо надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку, зокрема завдяки масштабному припливу капіталу в країну. Так в першому кварталі приток прямих іноземних інвестицій (ПІІ) склав 3,4 млрд. дол. США, практично в два рази перевищивши аналогічний показник минулого року.
За наслідками 2008 р. ми чекаємо притоку ПІІ майже 11 млрд. дол. США", - відзначила вона.
Проте, в 2009 р. подальше збільшення негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу може створити дефіцит валюти в країні. "Наступного року нас чекає чергове збільшення ціни на газ, що імпортується, тоді як темп зростання попиту на продукцію машинобудування залишиться високим - принаймні поки не видно ніяких ознак його згасання. Тому в 2009 р., найімовірніше, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу повністю не покриватиметься припливом капіталу, що створюватиме девальваційний тиск на гривну. Утім, чи дозволить Нацбанк реалізуватися цьому тиску або його згладжуватиме, продаючи свої резерви, сказати складно" - прогнозує експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас