Правління НБУ можуть позбавити права вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правління НБУ можуть позбавити права вето

Валюта
678
На розгляд у парламент нардеп від Партії регіонів Юрій Мірошниченко вніс законопроект про позбавлення правління Нацбанку права подолання вето ради НБУ, що одержить можливість втручатися в курсову політику, пише Коммерсантъ-Украина в статті Раді пропонують впливати на курс.
Мірошниченко пропонує дозволити раді НБУ використовувати право вето відносно "установлення офіційного курсу гривні до іноземних валют". Подібне вето на курсове рішення правління Нацбанку автоматично "зупиняє дію такого рішення". При цьому правління повністю втрачає можливість оскаржити вето ради НБУ.
Мірошниченко впевнений, що його документ усуне політичний фактор у курсоутворенні, а також не допустить повторення ревальвації гривні до 4,85 гривень/$.
"Правління Нацбанку перетворилося в політичний орган, Нацбанк виходить за рамки коридору, підіграючи Кабміну, - упевнений він. - Нацбанк постійно робить фінансові афери - в 2005 році на 5% ревальвував гривню за один день, зараз - на 4%. Не виключено, що чиновники і члени правління Нацбанку заробили на цьому. Громадян України в цілому обкрали на 1 млрд грн".
Як повідомлялося, правління НБУ залишило в силі рішення про встановлення офіційного курсу гривні до долара на рівні 4,85 гривень/долар.
21 травня Національний банк України зміцнив гривню, змінивши офіційний курс гривні до долара США з 5,05 до 4,85 гривень за 1 долар.
Пізніше рада НБУ ветувала рішення правління про ревальвацію гривні.
Голова ради Національного банку рекомендував його правлінню встановити офіційний курс у рамках 4,95-5,25 гривень/долар, як це передбачено в основах грошово-кредитної політики на 2008 рік.
Голова Ради НБУ Петро Порошенко заявив, що особистого конфлікту між Радою і правлінням Національного банку України немає.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас