Експерти: До кінця року долар буде коштувати понад 5 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: До кінця року долар буде коштувати понад 5 гривень

Валюта
2707
До кінця 2008 року в Україні долар знову буде коштувати більше 5 гривень, повідомив провідний аналітик Інформаційно-аналітичного центру Форекс Клуб Олексій Палій.
За його словами, курс євро/долар під кінець року прогнозується на рівні 1,47 - 1,49 долара за євро. Палій повідомив також, що повернення курсу долара пов'язане зі світовими тенденціями його зміцнення, а також з негативами від ревальвації гривні.
Зокрема, із середини квітня на світових ринках почалася тенденція зміцнення зростання долара в ціні на валютному ринку Форекс. Фундаментом для цього стали позитивні економічні показники в США на ринку житла, інфляції, безробіття і т.п. Виходячи із цього, експерти прогнозують подальше зміцнення долара, проти основних світових валют.
Щодо ревальвації гривні Палій розповів, що НБУ провів ревальвацію гривні в той час, коли почалося зростання курсу національної валюти на світовому ринку. Із середини квітня, до середини травня євро проти долара став дешевшим на 4% у порівнянні з іншими валютами, американський долар виріс ще більше. Однак НБУ знизив офіційний курс гривні відносно долара на 4%.
Нацбанк 21 квітня вперше за останні три роки вирішив змінити значення офіційного курсу гривні до долара: гривня була зміцнена на 4% - до 4,8500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 5% - до 4,8 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1.
Після чого рада НБУ ветувала рішення правління про ревальвацію гривні.
Перший заступник голови Секретаріату Олександр Шлапак оцінює в 5-6 млрд гривень втрати вкладників - фізичних осіб від зміцнення Національним банком курсу гривні.
Представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Балаж Хорват заявив, що Україні доцільно збільшувати гнучкість курсу гривні і подбати про забезпечення незалежності НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас