Потрібно грати з курсом гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібно грати з курсом гривні

Валюта
2342
Єврокомісар з питань економіки і фінансів Хоакін Альмуніа вважає існуючі в Україні квоти на експорт, а також великий обсяг виданих кредитів одними з головних причин рекордної інфляції.
На форумі ЄБРР економісти вкотре підтвердили, що в Україні - найвища інфляція в Європі. Чому саме наша країна постраждала сильніше за інших?
Дійсно, зараз від інфляції страждають практично всі країни, так як головні її причини - зовнішні фактори. Це й зростання цін на продовольство, і рекордне збільшення вартості енергоносіїв. Європа теж страждає від цього, але в меншій мірі. Наприклад, у Словаччині зараз рівень інфляції - 2%. У Франції в березні був зареєстрований історичний максимум - 3,2%. Якимсь країнам вдається із цим справлятися краще, іншим - гірше. У випадку з Україною ситуацію ускладнили експортні квоти, які були усунуті зовсім недавно. Крім того, в Україні різко виріс попит з боку населення. Збільшився обсяг видаваних кредитів, і ринок просто перегрівся.
І як тепер нам із цим боротися?
Безконтрольна інфляція - це дуже погано, причому від неї максимально страждають найбідніші верстви населення. Звичайно, з об'єктивними зовнішніми причинами інфляції ми нічого зробити не можемо. З іншого боку, можна грати курсом національної валюти. Зміна курсу долара впливає і на курс гривні. І поки гривня прив'язана до долара, складно вживати якісь заходи. Варто збільшити обсяг заощаджень і депозитів, обмежити видачу кредитів населенню, щоб зменшити попит.
Тобто ви вважаєте, що гривні настав час дорожчати?
Я не можу давати рекомендації. Я просто знаю дві речі. Перша - у міру того, як змінюється курс долара, змінюється і курс гривні. Друга - зараз в Україні рекордна інфляція.
А до якого рівня продовжить рости євро?
Євро - вільна валюта. Європейський Центробанк (ЄЦБ) вважає, що євро повинен відображати економіку країн ЄС, тому, чим гнучкішим стає євро, тим краще.
А як ЄС вдається боротися з наслідками глобальної фінансової кризи?
Хочу підкреслити, що ЄС - одна із найвідкритіших економік світу. І ми принципово не використовуємо протекціоністські заходи й упевнені, що світ повинен рухатися до лібералізації торговельних режимів, поступово відмовляючись від політики протекціонізму. Що стосується кризи - ми обговорюємо цю проблему ще із серпня минулого року, коли криза тільки почалася. ЄЦБ успішно бореться із кризою ліквідності і насичує ринок необхідною грошовою масою, не знижуючи ставку рефінансування. Крім того, ми постійно відслідковуємо ситуацію. Наші кредитні агентства надають максимум інформації про кредитоспроможність тих чи інших фінансових організацій. Крім цього ми постійно консультуємося з міжнародними організаціями Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. Саме цим питанням і була присвячена наша квітнева зустріч у Вашингтоні. (Мається на увазі весняна сесія керівних органів МВФ і СБ.).
Як криза відбилася на економіці ЄС?
Наприкінці квітня ми знизили прогноз темпів економічного розвитку країн ЄС до 2%. Але це не такий вже й поганий результат. З іншого боку, якщо нам не вдасться контролювати інфляцію і погіршаться умови надання кредитів, економіка може просто не впоратися із цим і розвиватися повільніше, ніж ми припускаємо. Фактично зараз ніхто не може нічого толком прогнозувати.
А що буде з американською економікою?
США були дуже близькі до рецесії на початку року. Подивимося на результати цього кварталу. Мені здається, що американська економіка все-таки буде рости, незважаючи ні на що. У першу чергу завдяки політиці ФРС. Зниження ставки рефінансування дозволяє насичувати економіку необхідними коштами. Звичайно, можливі деякі проблеми і відгомони пережитої кризи, але американська економіка дуже гнучка і здатна відновлюватися набагато швидше, ніж будь-яка інша. Не слід забувати, що це найпотужніша економіка у світі.
На ваш погляд, справедлива приказка про те, що коли США чхають, увесь світ валиться з ніг від застуди?
Не зовсім. Сьогодні в нас досить інших "ліків". Насамперед - Європа. Це величезний ринок на 500 мільйонів жителів. Ми не так давно прийняли нових членів, чиї економіки динамічно розвиваються і досить конкурентноздатні. Крім цього, ми можемо розраховувати на Китай, Росію, Індію. Ці ринки, що розвиваються, не сильно постраждали від кризи. Тому сьогодні "ліки від застуди" не тільки у Вашингтоні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас