Експерт: Спад орендних ставок на торговельну нерухомість в Україні можливий в 2009-2010 рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Спад орендних ставок на торговельну нерухомість в Україні можливий в 2009-2010 рр

Нерухомість
304
Зниження орендних ставок на торговельну нерухомість в Україні можливе в 2009-2010рр, коли очікується введення в експлуатацію більшості заявлених проектів у даному сегменті, повідомив керуючий партнер компанії Concorde Capital (Київ) Валерій Кирилко на Першому всеукраїнському інвестиційному форумі "Інвестиції, будівництво та нерухомість" у Києві в середу.
За його словами, у сегменті торговельної нерухомості спостерігається значна нестача якісних площ, які готові орендувати великі компанії, за рахунок чого йде підвищення орендних ставок.
В.Кирилко відзначив, що у квітні 2008 року в даному секторі спостерігалося практично 100%-ве зростання орендних ставок. Зокрема, ставки в торгових центрах підвищилися з $55 - до $100-110, причому в бутікових зонах будь-якого характеру. Орендні ставки в продовольчих супермаркетах - з $18 до $25-30.
Експерт вважає, що основними тенденціями в секторі торговельної нерухомості в Києві та містах-мільйонниках України є збільшення масштабів об'єктів - з 20-30 тис. кв. м до 50-200 тис. кв. м, за рахунок чого торгові центри витісняються із центральних у віддалені райони міста; а також збільшення розважального сектора в торгових центрах. За словами В.Кирилка, у деяких заявлені на сьогоднішній день проектах зона розважального центра займає до 50% загальної площі.
"Ми наближаємося до ситуації на ринку, як у Москві, де будь-який торговий центр практично на 80% заповнений тими самими орендарями, як продовольчими, так і речовими. І прибутковість торгового центру залежить винятково від розважального сектора. Багато потенційних забудовників намагаються робити як дуже цікаві внутрішні наповнення об'єкта з погляду дизайну, так і насичувати розважальний сектор", - сказав він.
В.Кирилко вважає, що у зв'язку із зазначеними тенденціями йде процес подорожчання проекту і збільшення його строку окупності. На сьогодні він становить 7 років з урахуванням будівельної фази.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас