Експорт не витримує темпу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт не витримує темпу

Валюта
980
Міністерство економіки зафіксувало у квітні зміцнення реального ефективного обмінного курсу гривні відразу на 2,84%. Втім, у відомстві впевнені, що експортери цього не помітили завдяки високим цінам на світових ринках. Самі ж експортери вважають, що така ситуація протриває недовго, і побоюються зниження доходів від подальшого посилення гривні.
Реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) показує цінову конкурентноздатність України в міжнародній торгівлі і розраховується з урахуванням змін інфляції та валютних курсів грошових одиниць країн-основних торговельних партнерів, тобто російського рубля, євро і долара США. Ревальвація РЕОК вигідна імпортерам, але зменшує доходи експортерів.
Учора Мінекономіки повідомило, що за січень-квітень РЕОК гривні зміцнився на 9,17%. "У квітні РЕОК ревальвував на 2,84%, що трохи знизило цінову конкурентноздатність вітчизняних товаровиробників", - відзначається у звіті міністерства. Зміцнення гривні було викликано великою інфляцією квітня (споживча 3,1%, промислова 6%) і ревальвацією гривні до євро на 1,42% при незмінному курсі долара США -5,05 грн/$. Така ж тенденція спостерігалася в 2007 році. Тоді РЕОК гривні зміцнився на 8,2% на тлі ревальвації гривні до євро і рубля і високої інфляції -16,6-23,3%.
Економісти говорять, що поточне зміцнення гривні до долара і євро при збереженні інфляції буде сприяти подальшій ревальвації РЕОК гривні, що зробить українську продукцію для зовнішніх споживачів ще дорожчою. "У травні, а також у найближчі місяці варто очікувати як мінімум збереження високих темпів ревальвації РЕОК", - говорить радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. У Мінекономіки впевнені, що такі високі темпи ревальвації РЕОК гривні не є критичними для українських експортерів. "В умовах значного зростання цін на світових ринках ревальвація РЕОК істотно не вплинула на фінансові результати експортерів", - говориться у звіті.
Із цим не згодні експерти, які стверджують, що зростання цін на світових ринках не компенсує коливання курсу гривні. "Наша інфляція набагато вища, ніж у всіх наших торговельних партнерів. Тому, проводячи ревальвацію, уряд створює своєрідні "ножиці", через які в експортерів виникають проблеми", - говорить президент Української асоціації фінансових аналітиків Юрій Прозоров. "Проблеми в експортерів уже почалися - проведені глобальні коректування курсу вимагають зміни планів експортерів", - вважає Охрименко, прогнозуючи уповільнення зростання світових цін під кінець року.
"Заяви Мінекономіки справедливі для сировинного експорту, наприклад для металургії, ціни на продукцію якої дійсно ростуть. Але для високотехнологічного експорту, зокрема машинобудування, ревальвація гривні означає істотне зниження прибутковості", - відзначив президент "Української промислової енергетичної компанії" Анатолій Гіршфельд. "Негативний ефект від ревальвації гривні не компенсується за рахунок поліпшення кон'юнктури на зовнішніх ринках", - згодний з ним голова правління Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко. Навіть металургійні комбінати побоюються зниження доходів від експорту. "Можу сказати тільки одне: попереду нас чекає важка динаміка", - заявив голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас