У Росії скоро можуть з'явитися продуктові картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії скоро можуть з'явитися продуктові картки

Аграрний ринок
573
У Росії незабаром можуть з'явитися продуктові картки, що дають право малозабезпеченим категоріям громадян купувати продовольство за нижчими цінами. З такою заявою виступив голова комітету Держдуми з праці і соціальної політики, депутат від партії "Єдина Росія" Андрій Ісаєв в ефірі "Російської служби новин", пишуть "Вести". Раніше цей депутат уже виступав з подібною ініціативою.
За словами Ісаєва, Держдума може розглянути відповідний законопроект уже під час осінньої сесії. Автори ідеї стверджують, що ні про які обмеження на придбання продуктів харчування мова не йде. Просто люди з мінімальним доходом (самотні, непрацюючі пенсіонери, інваліди I і II груп, багатодітні і неповні сім'ї, а також сім'ї з дітьми-інвалідами) одержать на руки пластикові картки, прив'язані до їх спеціального особового рахунку. Із цією карткою можна буде придбати необхідні продукти (за винятком тютюнових виробів та алкоголю) за пільговою ціною в будь-якій торговельній точці. Поширенням карток буде займатися Пенсійний фонд Росії. Інші подробиці законопроекту, такі як розмір доходів одержувачів карток, механізм взаєморозрахунків між магазинами і державними органами та технічні особливості реалізації проекту, поки не відомі.
Депутати посилаються на позитивний міжнародний досвід використання продуктових карток. Наприклад, у США ця система була введена ще в часи Великої депресії й існує дотепер, а продуктовими пільгами користується 26 млн. американців. Однак, експерти не однозначно оцінюють перспективи реалізації цієї програми в Росії. Так, керівник Центру соціальних досліджень та інновацій Євген Гонтмахер в інтерв'ю виданню завив, що "не варто робити введення продуктових карток федеральною акцією". На думку Гонтмахера, "якщо запускати цей проект на федеральному рівні, якщо визначати незаможних не адресно, а за категоріями, можна одержати колосальну перевитрату коштів".
Старший економіст інвестиційної компанії “Трійка Діалог” Антон Струченевський вважає пропозицію Ісаєва "скоріше шкідливою, ніж корисною". На його думку, по-перше, у країні немає настільки розвиненої системи інформації про доходи і витрати приватних осіб, як у США , і велика частка тіньової економіки, а по-друге, у принципі шкідливо в таких умовах намагатися вирішити проблему поліпшення харчування верств з низькими доходами адміністративними методами.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас