"Укрпиво" рекомендує виробникам пива збільшити ціни на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрпиво" рекомендує виробникам пива збільшити ціни на 20%

Казна та Політика
371
Генеральний директор ЗАТ "Укрпиво" Галина Коренькова вважає, що українські виробники пива повинні переглянути цінову політику на поточний рік, збільшивши вартість продукції мінімум на 20%.
Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
За її словами, українське пиво за ціною не конкурує з імпортним. Зокрема, вартість імпортного пива без сплати акцизу і ПДВ складає 1 дол./л, тоді як вартість одного літра українського пива, яке експортується, складає 0,3 дол.
Коренькова відзначила також, що на сьогодні в Україні спостерігається зростання імпорту пива. Зокрема, в I кварталі 2008 р. імпорт пива виріс майже в 2,2 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Експорт при цьому збільшився майже на 17% . "Багато це або мало в абсолютному вираженні, але імпорт набирає обертів. І ми вважаємо, що входження України до СОТ матиме негативні наслідки для нашого балансу. Імпорт буде рости", - сказала Коренькова.
Гендиректор "Укрпива" додала, що до негативних тенденцій відноситься і те, що сьогодні Росія ввела індикативні ціни на українське пиво. Крім того, Білорусь ввела додатковий податок для українського пива у розмірі 15%, тоді як для продукції інших країн він складає 5%. За словами Коренькової, на сьогодні в середньому по Україні рентабельність виробництва пива складає 8%, хоча ще кілька років тому цей показник складав 15%. Вона відзначила, що продовжуватиме також рости вартість на сировину. "Тому я не виключаю, що ціна (на пиво в Україні) може збільшитися і на 35%", - сказала Коренькова.
У свою чергу генеральний директор групи підприємств ВВН Україна Петро Чернишев заявив, що українським пивним підприємствам не потрібно боятися входження країни до СОТ, оскільки галузь є конкурентоздатною, і в Україні найнижчі ціни на пиво в порівнянні з цінами сусідніх країн. При цьому він відзначив, що поточного року ціна на пиво в Україні підвищиться на 20-25% у зв'язку з інфляцією.
Варто відзначити, що обсяг виробництва пива в Україні в 2007 р. виріс на 18% в порівнянні з минулим роком, всього в 2007 р. було вироблено 316 млн гл пива.
Нагадаємо, на думку аналітика "Галт і Таггарт Секьюрітіз" Олександра Хорольця, споживання пива до 2010 р. в Україні збільшиться на 20,69% в порівнянні з 2007 р. – до 70 л на душу населення. При цьому експерт прогнозує в 2007-2010 рр. зниження обсягів зростання виробництва в натуральних обсягах до 7% на рік, тоді як у 2001-2006 рр. вказаний показник складав 15,2%.
За словами аналітика, вказані процеси відбуватимуться на тлі збільшення обсягів виробництва в грошовому виразі за рахунок зростання цін. Так, у січні-червні 2007 р. зростання цін у порівнянні з аналогічним періодом 2006 р. склало 19,6%. "Це дозволило компаніям зберегти поточний рівень рентабельності, не дивлячись на зростання цін на сировину і збільшення акцизу", - сказав Хоролець.
Найбільше зростання пивного ринку в 2008-2010 рр. "Галт і Таггарт Секьюрітіз" прогнозує в преміум сегменті - 60%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас