Валютна інтрига — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна інтрига

Кредит&Депозит
4094
Вчора на міжбанківському валютному ринку України торги з долара США відкрилися зниженням котирувань. Долар пропонували за ціною 4,7250-4,7650 грн.
Найбільш злободенне питання - чи вийде Нацбанк знову на ринок чи ні? Відповідь на нього може бути отримана у будь-яку хвилину, і, на жаль, від цього, здавалося б, другорядного кроку в нинішній ситуації залежить стабільність або нестабільність долара.
Саме відсутність передбачуваності в поведінці Нацбанку є одним з факторів дивної ситуації з доларом. Починаючи з березня, коли долар став падати, всі учасники фінансового ринку чекали спочатку, що НБУ вживатиме якихось заходів, потім - що пояснить свої дії (вірніше їх повну відсутність).
При цьому перші особи головного банку країни неодноразово заявляли, що не мають наміру змінювати офіційний курс долара і розширювати курсовий коридор. Говорилося це аж доти, поли правління НБУ, без згоди Ради вивело офіційний курс долара за межі курсового коридору і знизило з 5,05 грн./$, до 4,85 грн./$. Реакція на це не змусила себе довго чекати. Ввечері після оприлюднення рішення правління громадяни і фінустанови стали повально скидати долар, внаслідок чого безготівковий курс моментально просів до 4,56 грн./$, а готівковий подекуди - до 4,20 грн./$.
Як відзначали експерти, олії у вогонь підлили банки: минулого тижня залишки на коррахунках упали до максимально низького значення цього року - 13,1 млрд. грн. Загострення гривневого дефіциту відразу накрутило ціни на ресурс - ставки з overnight досягали 40% річних, і фінустанови скидали долар, щоб обзавестися дефіцитною нацвалютою.
Як повідомляли банкіри, долар скидали практично всі, навіть спекулянти, які відмовлялися його викуповувати за заниженим курсом, обмежуючись обсягами, необхідними для задоволення запитів конкретних клієнтів.
В той час, коли песимісти вже прогнозували зміцнення гривні до 3,8-4,2 грн./$, Нацбанк зробив те, чого не робив два місяці - вийшов на міжбанківські валютні торги. Відбулося це в минулий четвер ввечері. Дочекавшись падіння котирувань до мінімуму, він вийшов у фінальній частині торгів з викупом надлишкової пропозиції валюти за курсом... 4,80 грн./$. Всі просто отетеріли. Зробив він це і наступного дня, у п'ятницю, підтримавши в такий спосіб готівковий долар на позначці 4,7 грн./$.
За підрахунками дилерів, за два дні Нацбанк викупив від 20 до 50% від розміру заявок банків. Якщо надалі він не вийде на ринок, курс повернеться на 4,50-4,45 грн./$, вважають фахівці. Тому всі - і банки, і їх клієнти, та й прості, просунуті у фінансових питаннях громадяни, чекають якоїсь чіткості в питанні: чи буде далі Національний банк з'являтися на міжбанку чи ні.
Позавчорашній день не дав відповіді на це питання, а лише продовжив очікування. Нацбанк не виходив, але це пояснюється святкуванням Дня Пам'яті в США, у зв'язку із чим торги з долару проходили досить пасивно. Нацбанк у такий день традиційно на ринок не виходить. Тому цінові рівні, які впали спочатку, потім піднялися до позначки 4,74/4,78 грн./$.
Відсутність Нацбанку на сьогоднішніх і подальших торгах буде однозначно розцінена як поганий знак для долара. Особливо напередодні очікуваної розширеної Ради НБУ, на якій правління Нацбанку спробує знайти підтримку рішення про зсув нижньої межі коридору до 4,6 грн./$1. Поки рада думає...
А тим часом у бізнесі наростає занепокоєння від публічних коментарів Нацбанку із приводу того, що відбувається, точніше - зниження курсу долара. Там говорять, що це результат економічних успіхів, які переживає країна.
Так, голова НБУ Володимир Стельмах у своєму виступі з парламентської трибуни назвав причинами зміцнення гривні до долара позитивне сальдо платіжного балансу, зростання економіки, стабільність бюджету, достатність валютних резервів.
За його словами, незважаючи на сальдо, яке погіршується, поточні рахунки, сальдо платіжного балансу залишається позитивним і за останні 7 років з 2002 р. становить $34 млрд. А негативне торговельне сальдо перекривається припливом прямих інвестицій і запозиченнями банків на міжнародних ринках. "Валюта перенаситила ринок, і реальний ринковий курс різко знизився", - сказав Стельмах. Крім того, за словами головного банкіра країни, на зміцнення курсу гривні вплинули збільшення продуктивності праці і реального ВВП, а також збалансованість бюджету.
У той же час фінансисти називають іншу причину - штучно створений дефіцит гривні в банківській системі досягає свого апогею. Він вже спровокував зростання ставок, тимчасове призупинення кредитування деякими банками і, головне, необґрунтоване з економічної точки зору зростання цін на гривню.
Насправді, з огляду на жалюгідні, а не радісні результати господарювання в першому кварталі, а також ще більш песимістичні прогнози на квартал другий, гривня не могла так зміцнитися, навіть незважаючи на падіння курсу долара у світі. Неправильні трактування того, що відбувається, приводять бізнес до стану легкої паніки. На його думку, якщо вважати падіння долара в його нинішніх масштабах благом, можна прийти до кризи набагато швидше, ніж оцінюючи стан речей реально.
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас