Падіння цін на нафту невигідно ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту невигідно ОПЕК

Енергетика
230
Влада більшості розвинених країн, що розвиваються, останнім часом б'ють тривогу: різке зростання цін на нафту не кращим чином позначається на стані економік багатьох країн. Через здорожчання палива скорочується купівельна спроможність населення і ростуть виробничі витрати, передає Reuters.
Проте країни-виробники чорного золота потирають руки: на фоні такого стрімкого зростання цін на нафту в ці країни надходить величезний приток нафтодоларів. Більш того, на думку експертів, падіння світових цін на нафту (причому навіть незначне) може негативно позначитися на економіках цих держав.
Не так давно члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) вже підняли свої внутрішні ціни на нафту, тим самим як би погоджуючись з тим фактом, що подальше зростання цін продовжиться. В зв'язку з цим більшість учасників ринку відзначають, що зниження цін на чорне золото буде їм украй невигідно. Наприклад, якщо Саудівська Аравія може збалансувати свій бюджет і при відносно невисокому рівні цін, то для Нігерії і Венесуели низькі ціни на чорне золото стали б украй невигідні. Так, межа рентабельності для Ер-Ріяда складає майже 62 дол./бар., тоді як Каракасу необхідно, щоб ціни не опускалися нижче за позначку 97 дол./бар.
Проте експерти відзначають, що у разі різкого падіння цін (не дивлячись на досить низький рівень окупності) збитки зазнає і Саудівська Аравія. Річ у тому, що нафтове "ралі" дозволило країнам-виробникам нафти накопичити досить великий капітал. За підрахунками економістів, Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) на даний момент є найбільшим в світі державним інвестиційним фондом, контролюючим активи загальною вартістю 800 млрд дол. Причому Арабським Еміратам варто дякувати за це саме стрімке зростання цін на нафту, оскільки основний дохід країна отримує від чорного золота. "Звичайно, нафтові компанії ОАЕ переживуть і падіння цін до 60 дол./бар. Але їм невигідно було б втрачати такий прибуток", - вважає представник PFC Energy Девід Кірш.
Також не можна забувати про те, що економіки більшості держав ОПЕК переживають зараз період небувалого розквіту, пов'язаний з стрімким дорожчанням нафти на світових ринках. І навіть рекордно високий рівень інфляції їх не насторожує. На думку економістів, він пов'язаний не із зростанням цін на сировині, а з слабшаючим доларом.
Враховуючи все вищесказане, стає зрозуміло, чому члени картелю не поспішають збільшувати об'єми нафтовидобутку, запевняючи, що на ринку немає дефіциту цієї сировини. Адже якщо ОПЕК прийме рішення підняти квоту нафтовидобутку, ціни на нафту, швидше за все, опустяться зі своїх рекордних значень, що спровокує і зниження прибутку для членів картелю, додають учасники ринку.
Нагадаємо, що в даний час на світових ринках за барель нафти дають 133 дол. Сьогодні, 27 травня, нафтові котирування ростуть, але максимальні ціни по операціях залишаються поки нижче за свої рекордні значення, досягнуті на минулому тижні. За станом на 12:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.): Light, Sweet Crude Oil (липень) - 133,17 (+0,98) при діапазоні котирувань 131,59-133,65; IPE Brent Crude (липень) - 132,52 (+0,15) при діапазоні котирувань 132,65-133,41.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас