Зміцнення долара знизить ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення долара знизить ціни на нафту

Енергетика
421
Економіка США досі не може оговтатися від серпневої кризи кредитів рівня subprime, яка створила загрозу обвалення світової фінансової системи, завдала втрат найбільшим компаніям країни та практично спровокувала вступ американської економіки до смуги рецесії, передає Reuters.
Літній економічний крах також не кращим чином позначився на курсі валюти США, яка досі перебуває на рекордно низьких позначках по відношенню до євро. Більш того, на думку більшості економістів, саме низький долар спровокував нафтове "ралі".
Звичайно, не можна стверджувати, що ціни на чорне золото зростають лтше через слабкий долар. Але, з іншого боку, не можна забувати про те, що зміни курсу долара не можуть не позначатись на вартості нафти, оскільки впливають безпосередньо на співвідношення попиту та пропозиції. Так, при падінні долара попит на нафту та нафтопродукти в єврозоні починає зростати, оскільки ця сировина стає доступнішою для європейських споживачів.
Якщо зростає попит, зростають і ціни. "Якщо на світовому валютному ринку раптом почнеться стрімке дорожчання долара, ціни на нафту неминуче підуть вниз", - запевняє представник Action Economics Рон Симпсон. - Ціни на нафту вимірюються в доларах, і якщо долар почне зростати, чорне золото стане менш доступним для решти країн, що спровокує зниження попиту та цін".
Згоден із вищеозвученою точкою зору і професор College of Business Administration при Ohio Northern University Анас Альхайї. "Коли нафта коштувала 110 дол./бар., європейські споживачі платили лише близько 72 євро", - зазначає він. А на думку президента Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Шакіба Хеліля, якщо падіння долара продовжиться, барель нафти цілком може підскочити до позначки 200 дол./бар., навіть не дивлячись на те, що на ринку немає дефіциту цієї сировини. "Якщо долар подорожчає хоч би на 10%, ціни на чорне золото можуть впасти на 30-40%", - додає президент картелю.
Проте далеко не всі учасники ринку такі оптимістичні. Наприклад, віце-президент MF Global Майк Фітцпатрик вважає, що падіння цін на нафту можливо тільки в тому випадку, якщо темпи зростання національної валюти США перевищать темпи зростання цін на нафту", що, на його думку, поки є маловірогідним. "Насправді таке стрімке зростання цін на нафту поки стримує зміцнення долара", - додає він.
Також не можна забувати, що ціни на чорне золото ростуть не тільки через слабкий долар. Не кращим чином позначаються на світовому ринку нафти й такі чинники, як стрімке зростання попиту на цю сировину з боку країн, що розвиваються, і геополітичну напругу в багатьох країнах-виробниках, зокрема в Нігерії і Венесуелі.
За даними "Всесвітньої книги фактів", що складається щорічно ЦРУ США, Китай споживав у 2007 р. близько 6,93 млн бар. нафти щодня, з яких імпортувалося близько 3,19 млн бар./день. Для порівняння: обсяги виробництва найбільшого виробника ОПЕК - Саудівської Аравії - в 2007 р. складали 11 млн бар./день, з них на експорт відправлялося близько 8,9 млн бар./день. "Річ у тому, що останнім часом міняється структура світового ринку нафти. Саме тому ціни зростають. При поточному рівні цін споживачі будуть згодні навіть на незначне зниження цін, яке і може забезпечити сильний долар", - додає Фітцпатрик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас