Ринку пропонують несвіжі котирування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринку пропонують несвіжі котирування

Фондовий ринок
615
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) запропонувала проект змін у Положення про функціонування фондових бірж. Проект передбачає введення норми, відповідно до якої, визначення біржового курсу цінних паперів повинне здійснюватися на основі виконаних біржових контрактів.
Адміністрація біржі ПФТС розкритикувала нову пропозицію ДКЦПФР. У відкритому листі вона стверджує, що проект суперечить суті роботи бірж. Мовляв, комісія пропонує рахувати котирування цінних паперів на основі цін, за якими угоди укладалися три-п'ять днів тому. "ПФТС вважає, що запропонований підхід не відповідає практиці визначення біржового курсу провідними фондовими біржами світу. Крім того, проект не враховує, що виконання біржового контракту відбувається через якийсь час після укладання біржової угоди, переважно трьох-п'яти робочих днів", - відзначається в заяві ПФТС.
Подібна пропозиція щодо оцінки вже озвучувалася комісією приблизно півтора місяці тому. Тоді ДКЦПФР запропонувала ринку новий варіант положення щодо оцінки активів інститутів спільного інвестування. Замість "укладених угод" там також фігурували "виконані". "Біржовий курс рахується за виконаними договорами. Це означає, що повинен існувати ринок заявок, якого поки нема", - визнав тоді високопоставлений чиновник ДКЦПФР. Іншими словами, вимога була б адекватною, якби в Україні працював ринок заявок.
"Якби була поставка проти платежу, проблема б взагалі зникла. Але не можна поки відмовитися від ринку котирувань. Три чверті російського ринку теж працюють без поставки проти платежу. У нас маленький ринок, якому не вистачає ліквідності. Прийде час ринку заявок - він відбудеться, але зараз він не затребуваний", - пояснив хиткість такої позиції керівник одного із майданчиків. За його словами, обидва проекти ДКЦПФР з'явилися тому, що "є кілька членів комісії, які вважають, що на ПФТС не виконуються угоди". Навпаки, відзначив експерт, 99,9% укладених у ПФТС угод виконуються. Однак існує вимога Держфінмоніторингу про те, що укладена угода виконується тільки після ідентифікації не тільки брокера-контрагента, але і його клієнта. Це займає кілька днів. "Угода виконується на п'ятий-сьомий день після укладання. Але за п'ять днів ринок може піти в будь-який бік, волатильність за одну сесію становить 2-3%. Уявіть, як фонди будуть переоцінювати активи з п'ятиденним запізненням. Це ж перекручування даних", - відзначив експерт.
Він визнав, що у випадку прийняття змін, їм потрібно буде невідомо звідки брати інформацію, що через п'ять-сім днів угода виконана. Цю інформацію, на думку експерта, має тільки МФС, і то лише по переходу прав власності на цінні папери. По грошових розрахунках взагалі немає єдиного центру збору інформації. "Складається враження, що Держкомісія не знає, що відбувається на ринку. Думаю, їй просто нема чим зайнятися. Зате за чотири місяці комісія так і не спромоглась зробити заяву із приводу фінансової кризи", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас