ЗМІ: Росії потрібно послабити хватку над її газо- і нафтопроводами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Росії потрібно послабити хватку над її газо- і нафтопроводами

Енергетика
108
"Росії варто послабити хватку над власними газо- і нафтопроводами і надати інвесторам з Європейського союзу більш надійні гарантії в обмін на нову угоду про торгівлю та співробітництво з найбільш важливим для себе діловим партнером", пише сьогодні Financial Times.
За даними впливового ділового видання, існує таємний додаток до проекту угоди, завдяки якому Литва зняла своє вето на ведення переговорів з Росією про укладання нової угоди про партнерство. "У ньому партнери по Євросоюзу розглядають Росію як країну, що згодна застосувати на практиці ключові положення Енергетичної хартії", - пише Financial Times.
Якщо Росія погодиться з подібною постановкою питання, то "Газпрому", вказує газета, "прийдеться дозволити третім компаніям використовувати мережу його трубопроводів, і це також дасть більший захист іноземним інвесторам. Shell, BP та інші західні нафтові компанії вже зіткнулися з тим, що їхні проекти були примусово взяті під контроль російськими компаніями".
Financial Times нагадує, що Росія відмовлялася ратифікувати Енергетичну хартію доти, поки всі члени ЄС не будуть виконувати її положення на практиці. А тому, на думку видання, майбутні переговори навряд чи будуть легкими: "дипломати попереджають, що до того моменту, коли яка-небудь угода буде ратифікована, може минути пара років".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас