Пожирачі землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пожирачі землі

Аграрний ринок
706
Селянські паї в Київській області, що простоювали останні 10 років, знову зацікавили хліборобів. Якщо раніше такі ділянки скуповувалися в основному забудовниками і земельними спекулянтами, то тепер за них почалися справжні бої серед представників аграрного бізнесу. За оцінками експертів, за останній рік вартість сотки родючої землі в столичному регіоні підвищилася в середньому в 2-2,5 рази і продовжує рости. Скупка йде як під самим Києвом, так і у віддалених районах
Простій закінчився
Сільгоспземля, продаж якої заборонено законом, стала ходовим товаром. Як уже писала Ділова столиця, незважаючи на мораторій на відчуження селянських ділянок, спекулянти придумали досить багато схем, що дозволяють в обхід закону купувати і забудовувати сільськогосподарські угіддя. Пік їхнього використання припав на 2004-2006 р. Тоді в приватні руки відійшло кілька тисяч гектарів сільгоспземлі (переважно в пристоличній зоні), але вже в 2007 р. активність "придбання" заборонних ділянок спала - селяни, почувши можливість серйозно заробити на своїх чорноземах, настільки накрутили ціни, що віджахнули навіть бувалих спекулянтів.
"Торік угод по паях практично не фіксувалося - у Київській області їхня вартість була занадто високою, наприклад, в Обухівському і Києво-Святошинському районах за сотку просили до $10 тис., а зміна цільового призначення для забудови могла збільшити дану вартість удвічі. Для багатьох скупників це стало нецікавим. Однак останні кілька місяців можна відзначити справжній бум на оренду і навіть скупку паїв по всій території регіону", - говорить директор АН "Лінда-Ленд" Юлія Куріпко. За її словами, основними споживачами стали представники аграрного бізнесу.
Інтерес хліборобів до наділів уже привів до того, що вартість пайової сотки у віддалених регіонах значно підскочила в ціні. "Якщо наприкінці минулого року сільгоспділянки на території, що не входить у київську зону, оцінювалися в $100-200 за сотку, то сьогодні ціна становить уже $300-400. Землю купували навіть не гектарами, а десятками га", - запевняють у компанії "Лінда-Ленд". "Беруть землю в Баришівському, Кагарлицькому, Володарському, Сквирському районах. При цьому профіль використання землі в аграрних потребах дуже широкий - від овочівництва і вирощування злаків до м’ясомолочного скотарства і висадження технічних культур. Серед новоспечених аграріїв можна зустріти як вихідців зі столиці, так і хлопців з Донецька та інших міст країни", - розповів "ДС" екс-заступник губернатора Київської області, а нині акціонер низки аграрних підприємств Анатолій Юркевич. Користуються попитом і дуже дорогі пристоличні ділянки. Джерела "ДС", близькі до керівництва ОДА запевняють, що, з чуток, досить великі масиви землі в Обухівському районі почала орендувати в селян близька до голови місцевої РДА Віктора Остринського сільгоспкомпанія "Житняк". Говорять, що в її розпорядженні перебуває навіть кілька десятків га в уподобаному Віктором Ющенком селищі Безрадичі. У Бориспільському районі орендою землі активно займається депутат Київоблради і за сумісництвом власник декількох елітних столичних ресторанів (сигарний клуб "Лондон", "Монастирська трапезна") Вадим Марисенко, а в Києво-Святошинському районі аграрним бізнесом активно цікавляться парламентарії з Партії регіонів.
Будувати більше ніде?
Нагадаємо, що раніше сільгоспземля сприймалася винятково як містобудівний ресурс, однак ажіотаж на аграрному ринку вже привів до того, що селянської землі під забудову стає усе менше.
"Великими і найбільш масовими землевласниками в області дотепер залишаються селяни. Після розформування колгоспів кожній сільській сім'ї відійшло до 10 га. Ради наділи не відводять через земельні аукціони, а спекулянти тримають дуже високі ціни. Тому єдиний спосіб одержати недорогу первичку - брати паї. Але побачивши, що із землі можна одержувати щорічний дохід, здаючи її аграріям, селяни зараз не поспішають її продавати, або піднімають ціни до позахмарних", - говорить директор компанії "Лекс-Ленд" (консультує скупників землі і нерухомості) Ігор Дугай.
За його словами, підшукуючи для однієї з логістичних компаній ділянку на 30 га на фасаді Одеської траси (р-н Білої Церкви), скупникам довелося запропонувати пайовикам по $300-500 за сотку, при тому що ще торік середня вартість у даному районі становила близько $250. "Подорожчання буде тривати, і знайти зручний і недорогий наділ під забудову на ринку стає усе сутужніше", - повідомляє Дугай. Згодний з ним і Анатолій Юркевич, за словами якого, аграрне виробництво в низці районів просто витісняє житлову і промислову нерухомість.
"У Київській області є багато районів, наприклад Згурівський, де займатися яким-небудь бізнесом, крім аграрного, просто невигідно. Але стверджувати, що забудова обласних сільгоспземель як така припиниться, не можна. Якщо ви хочете побудувати корівник або свиноферму, ваша ділянка також повинна мати сільськогосподарське цільове призначення. Не переоцінював би я й аграрний потенціал столичного регіону - тут невигідно вирощувати злаки. Але після початку ажіотажу можна говорити, що близько 1 тис. га тут буде виведено із зон потенційної забудови комерційною нерухомістю", - повідомляє Юркевич.
Світовий голод
Втім, говорити про те, що київські скупники паїв вирішили зайнятися чистим бізнесом і повністю відійти від спекулятивних схем, не можна. За словами Анатолія Юркевича, інтерес до сільгоспземель продиктований світовою тенденцією до підвищення цін на продовольство.
"Уже є договір України з Лівією про надання їй 100 тис. га в аграрних потребах, скуповувати поля захотів і Китай, що поряд з Латинською Америкою розглядає нашу країну як майданчик для своїх аграріїв. Українці це розуміють, а тому починають збивати аграрні підприємства і вкладати в них невеликі гроші, щоб продати їх іноземцям", - говорить Юркевич.
Нагадаємо, що інтерес закордонних підприємців до ґрунтів столичного регіону досить великий. Наприклад, у Бориспільському районі недавно прописалася голландська компанія з виробництва овочів "Ольвіта", а близько 70% паїв, які купували вітчизняні скупники у віддалених районах Київської області торік, переходили під контроль до арабів. Крім того, великі поля у Фастівському районі (р-н села Триліси) зараз скуповують японці і збираються вирощувати там цибулю.
Опитані експерти запевняють, що найближчим часом ціни на аграрні ділянки будуть тільки рости. "У чорноземних районах можна прогнозувати підвищення ще в 1,5-2 рази, що відбудеться восени. Селяни зберуть урожай і зможуть хвастнути перед покупцями родючістю. Ближче до Києва ситуація, швидше за все, не зміниться - тут і так земля коштує дуже дорого. Однак подорожчання паїв по всій області, безсумнівно, вплине і на підвищення вартості ділянок під забудову практично в кожному районі столичного регіону", - підсумувала Куріпко.
Ігор Дармостук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас