Долар потребує регулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар потребує регулювання

Валюта
1272
У грудні 2002 року вартість долара дорівнювала вартості євро. Але цей обмінний курс протримався не довго. Долар ішов униз, ця тенденція почалася в 2001 році і триває, з деякими відхиленнями, аж до теперішнього часу.
У ті дні, коли долар і євро коштували однаково, ціна бареля нафти, виражена як у доларах, так й у євро, була близько 25. З тих пір ситуація змінилася так, начебто мова йде вже про іншу планету.
Звичайно, ціни на енергоносії виросли поза залежністю від того, у якій валюті їх вимірювати. У Європі нафта за останні п'ять із половиною років подорожчала на 50 євро і сьогодні коштує приблизно 75 євро за барель. Тобто в порівнянні з 2002 роком ціна нафти в Європі виросла втричі, але в США, де ціна нафти стійко тримається вище $120 за барель, нафта стала дорожчою в п'ять разів.
Причина такого розриву тільки одна - знецінювання долара відносно євро. Обмінний курс, що наприкінці 2002 року був один до одного, сьогодні становить майже $1,60 за євро.
У США хор невдоволень із приводу цін на бензин голоснішає з кожним днем, і ці ціни вже перетворилися в тему президентської кампанії. Девід Кінг, колишній голова підрозділу промислово розвинених економік у Федеральному резервному банку Нью-Йорка і керуючий консультант Emerging Markets Group Ltd., пише в Wall Street Journal, що для вирішення проблеми пропонуються старі методи, "про які ми чуємо роками", - економія, нарощування геологічної розвідки власних запасів, маніпуляції з податками на бензин. Але поки ніхто не назвав головну причину, через яку наповнення бензобака на заправці коштує сьогодні $60. Якби долар не падав, ціна бензину не була б предметом обговорення.
Можливо, ніхто про це не говорить, вважаючи, що із цим нічого не можна зробити. Але з економічної точки зору, навряд чи є щось більш важливе, ніж цінність національної валюти. І тоді питання полягає в тому, чому США дозволили долару знецінитися в півтора рази.
Американські адміністрації протягом останніх трьох десятиліть вірять у те, що ринок знає, що він робить, установлюючи обмінні курси, тому що ґрунтується на базових економічних показниках. Кінг, однак, нагадує, що приблизно той же самий ринок, тобто ті ж трейдери на Wall Street і за її межами, ґрунтуючись на своїх уявленнях про економічні показники, рік тому оцінювали Bear Stearns в $100 за акцію. Коли панівне уявлення про базові показники змінилося, акції Bear Stearns впали, але це зачепило лише акціонерів банку. Коли падає ціна долара, це зачіпає всіх.
Реальний стан справ полягає в тому, що обмінний курс долара має мало спільного з показниками сили американської економіки і навіть із такими показниками як порівняльні рівні інфляції.
Але коли подібна розбіжність зберігається занадто довго, вона починає впливати вже на базові економічні показники. Долар був слабким так довго, що тепер породжує інфляцію навіть в економіці, близькій до рецесії. У цьому причина надмірно високих цін на бензин, а тепер, за даними міністерства праці США, виникає ще й небезпека надмірної інфляції оптових цін.
Чи скаже тепер "ринок", коректований високопоставленими посадовими особами, що необхідно подальше знецінювання долара, щоб упоратися з інфляцією, породженою саме знецінюванням? Обмінні курси можуть регулюватися. І саме така політика відносно долара, на думку багатьох американських економістів, зараз потрібна
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас