Росія побудує нафтопровід до Тихого океану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія побудує нафтопровід до Тихого океану

Енергетика
166
Під час свого першого візиту в Китай новий російський президент Дмитро Медведєв провів переговори з китайським керівництвом. Основною темою переговорів стало будівництво нафтопроводу із Сибіру до Тихого океану.
Економічні відносини між Росією і Китаєм, а особливо енергетика, стали головною темою першого візиту в КНР нового російського президента Дмитра Медведєва. Сторони підписали угоду на 600 із лишком млн. євро про будівництво заводу зі збагачення урану в Китаї і про поставки низькозбагаченого урану із РФ у Китай. Але найбільш гострі питання поки не вирішені.
Товарообіг між Росією і Китаєм тільки торік виріс на 40% до 32 млрд. євро, за останні 11 років він збільшився в сім разів. Але в російському експорті в Китай домінують енергоресурси і ліс, що не влаштовує Москву. Китай же нарощує постачання в Росію технічно складних виробів, знижуючи закупівлі озброєнь.
Але головна проблема - доля нафтопроводу Східний Сибір-Тихий океан. Про його будівництво домовилися два роки тому, але через непорозуміння між російською "Роснафтою" і китайською CNPC із приводу цін на нафту проект опинився під загрозою. Китайська сторона вважає, що має право на преференції, оскільки допомогла "Роснафті" при покупці активів нафтової компанії ЮКОС, що раніше контролював приватний капітал.
В умовах постійного подорожчання нафти КНР активно шукає джерела постачання нафти. Тому що ОПЕК не збирається збільшувати обсяги видобутку нафти в найближчому майбутньому. Експерти стверджують, що можливо картель не може збільшити обсяги видобутку тому, що останнім часом найбільші його країни активно не займалися геологічними роботами, і зараз у них майже не залишилося нових свердловин.
Але є й інша думка, що з деяких пір країни картелю проводять спекулятивну політику в плані цін на нафту. Багато державних діячів по усім світі поступово починають підозрювати їх у змові з метою одержання великих прибутків.
У будь-якому разі Китай тепер опинився в складному становищі. Незважаючи на великі прибутки, економіка Китаю може серйозно постраждати від такого зростання цін. Його економіка зараз переживає дуже бурхливий розвиток і промисловості треба багато нафти та інших енергоресурсів, тому співробітництво з Росією стає особливо вигідним.
Тим більше, що Москва і Пекін, негласні стратегічні союзники з питань протистояння впливам НАТО і США на регіон Євразії. У двох країн досить різні пріоритети і напрямки політики, але вони разом намагаються підірвати економічну та політичну могутність Америки в цій частині світу
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас