"Укроліяпром" оцінює втрати бюджету від обмеження експорту соняшникової олії в 100 млн. гривень у квітні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укроліяпром" оцінює втрати бюджету від обмеження експорту соняшникової олії в 100 млн. гривень у квітні

Аграрний ринок
112
Асоціація "Укроліяпром" оцінює втрати бюджету від введення квотування й ліцензування експорту соняшникової олії в сумі 100 млн. гривень у квітні.
Про це на брифінгу сказав генеральний директор асоціації Степан Капшук.
"У квітні втрати бюджету від обмеження експорту соняшникової олії та скорочення доходів підприємств становили близько 100 млн. гривень", - сказав він.
Він також зазначив, що в травні сума бюджетних втрат може становити близько 150 млн. гривень.
Капшук нагадав, що у квітні було експортовано тільки 13,6 тис. тонн соняшникової олії, очікуваний обсяг експорту в травні становить 35 тис. тонн.
З його слів, ситуація в олійно-жировій галузі України катастрофічна - зараз уже зупинилися 15 олійно-жирових підприємств.
За розрахунками асоціації, на початок травня запаси соняшникової олії становили 300 тис. тонн, зараз у наявності є близько 400 тис. тонн олії, крім цього запаси насіння соняшнику становлять понад 1 млн. тонн, при тому, що щомісячне споживання зазначеної продукції в Україні становить близько 40 тис. тонн.
"Ми впевнені й гарантуємо, що внутрішній ринок є пріоритетним і буде насичений зазначеною продукцією", - резюмував генеральний директор "Укроліяпрому".
Як повідомляло агентство, Секретаріат заявляє про можливості експорту соняшникової олії з 26 травня.
Президент Віктор Ющенко призупинив квотування експорту соняшникової олії, установлене в обсязі 0,3 млн. тонн строком до 1 липня.
Президент уважає, що рішення уряду про встановлення квотування прийнято без урахування ринкової ситуації в Україні, тому що, відповідно до балансу попиту та пропозиції соняшникової олії, зараз на внутрішньому ринку існує її надлишок.
У березні Кабмін установив квоту на експорт соняшникової олії до липня 0,3 млн. тонн.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас