Єврокомісія поскаржилась на американців у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія поскаржилась на американців у СОТ

Казна та Політика
324
Єврокомісар з торгівлі Петер Мандельсон та інші представники Єврокомісії підписали антидемпінгову скаргу Європейської Ради Біодизелю (European Biodiesel Board) проти США, направлену у Світову організацію торгівлі (СОТ).
Газета The Guardian пише, що цей документ може стати першим залпом у торговельній війні Європи і США. Скарга у СОТ була направлена у квітні 2008 року.
На думку європейців, субсидії США на біопаливо загрожують ринку переробки палива ЄС. Тепер представникам США у СОТ прийдеться відповісти на обвинувачення ЄС, що думає, що субсидії 11 пенсів на літр B99 (дизельне паливо, що складається на 99 відсотків з біодизеля, а на один відсоток зі звичайного дизеля) є прикладом несумлінної конкуренції.
The Guardian повідомляє, що трейдери навмисно експортують паливо в США, після чого, уже одержавши субсидію, відправляють паливо назад в Європу. На думку Єврокомісії, це ставить у ризиковане становище всю індустрію з виробництва біопалива в Європі. Крім того, транспортування палива через Атлантику підвищує викиди парникових газів в атмосферу. За даними Європейської Ради Біодизелю, експорт B99 зі США в Європу з 2006 по 2007 рік збільшився в 10 разів до мільйона тонн. Це 15 відсотків європейського ринку біопалива.
D1, одна з найбільших фірм у Великобританії, що працюють із переробкою біопалива, заявила у квітні, що закриє недавно побудовані потужності і звільнить весь персонал, тому що не здатна скласти конкуренції дешевому імпорту зі США.
При цьому Національна рада Біодизелю США (US National Biodiesel Board) має намір відправити скаргу у СОТ через торговельного представника США Сьюзан Шваб. На думку американців, європейці встановили в себе такі правила, що торкаються імпорту біопалива, що їх варто розцінювати як порушення правил СОТ.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас