Біржа не буде враховувати неринкові угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа не буде враховувати неринкові угоди

Фондовий ринок
400
Методика розрахунку індексу основної української біржі - ПФТС - змінилася. Індексний комітет біржі прийняв рішення з 26 травня при розрахунку індексу біржі враховувати тільки угоди, укладені в горизонтальному спреді - різниця між кращими цінами покупки/продажу акцій. Використання такої методики очистить індекс від впливу технічних угод за завищеними цінами і зробить його більш ринковим, упевнені торговці.
У п'ятницю біржа ПФТС повідомила, що рада асоціації ПФТС схвалила рішення індексного комітету біржі про зміну "Методики розрахунку індексу ПФТС" у частині формування індексної ціни.
З 26 травня при розрахунку індексу ПФТС будуть використовуватися тільки угоди, укладені в горизонтальному спреді (різниця між найвищою ціною продажу і найнижчою ціною покупки акцій емітента). У розрахунку індексу ПФТС більше не будуть ураховуватися угоди, укладені у вертикальному спреді (різниця між найкращими і найгіршими значеннями окремо по покупці і продажу). "Це зроблено, щоб усунути перекручування розрахунку індексу біржі", - сказав член індексного комітету ПФТС Михайло Ройко.
За його словами, угода у вертикальному спреді може виявитися вищою від кращої ціни продажу і нижчою віж кращої ціни покупки горизонтального спреда. "Коли виникає така ситуація, значення індексу дуже сильно відхиляється від горизонтального спреда (традиційний спред ліквідних акцій становить 0,5-1%)", - упевнений він.
На практиці це виглядає в такий спосіб. "Вертикальний спред рахується як різниця ціни покупки, наприклад між Concorde, у якого краща ціна, і Dragon, що йде другий за ціною покупки. Якщо наша ціна знімається, то автоматично з'являється ціна покупки Dragon, - говорить брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. - А горизонтальний спред - це ринковий спред між котируваннями покупки і продажу, які відображаються в ПФТС".
Необхідність відмови від вертикального спреда при розрахунку індексу торговці пояснюють тим, що він менший, ніж горизонтальний, відображає реальну ситуацію на фондовому ринку. Ройко згадує ситуацію з акціями Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча, коли пройшло дві угоди за ціною покупки 5 грн і продажу 5,05 грн, але потім була укладена остання угода у вертикальному спреді по 5,85 грн за акцію.
Через те що індекс ПФТС розраховується за середньозваженими показниками за підсумками дня, угоди у вертикальному, а не горизонтальному спреді привели до відхилення індексної ціни від ринку. Наприклад, у п'ятницю ціна останньої угоди вийшла за рамки горизонтального спреда в "блакитних фішок" "Київенерго" і "Райффайзен Банк Аваль".
Нові правила допоможуть запобігти впливу на індекс ПФТС рейтингових і технічних угод, упевнені торговці. "Індекс буде більше відображати дійсність. Рейтингові угоди не будуть впливати на нього, тому що їхня ціна сильно відрізняється від інших угод. Наприклад, при покупці/продажу 5/6 грн рейтингова угода може пройти по 10 грн. Тепер її не будуть ураховувати", - сказала Анастасія Назаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас