Дорогий євро заважає європейському бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий євро заважає європейському бізнесу

591
Європейським експортерам поки не доводиться сподіватися на зниження курсу євро. За минулий тиждень євро помітно поважчав відносно долара. Найближчим часом ЄЦБ може піти на підвищення процентних ставок.
Негативний вплив високого курсу євро, світової фінансової кризи і дорогої нафти на економіку країн єврозони стає усе більш очевидним. Про це говорить опублікований у п'ятницю, 23 травня, індекс менеджерів із закупівель сервісних галузей економіки, до яких належить і банківський сектор. Індекс зненацька різко знизився і наблизився до позначки 50 пунктів. Будь-який показник нижче цієї позначки свідчить про скорочення господарської діяльності, тобто про рецесійні тенденції.
Травневий показник поки ще трохи вищий, але він уже сигналізує про стагнацію в сфері обслуговування. Досить насторожує, що другий місяць підряд зменшуються портфелі замовлень опитаних підприємств. Втім, мова йде про середні показники для всієї єврозони. Якщо взяти окремі країни, то впадає в око помітне охолодження кон’юнктури у Франції та Іспанії. У той же час сфера обслуговування в Німеччині зберігає відносну стабільність.
Сподіватися на зниження курсу євро європейським експортерам товарів і послуг поки не доводиться. До п'ятниці єдина валюта стабілізувалася вище позначки 1,57 долара США. Таким чином, за минулий робочий тиждень євро помітно поважчав і практично звів нанівець зміцнення долара, що почалося наприкінці квітня. Зрослий попит на євро експерти пояснюють опублікованими в останні дні макроекономічними даними, які говорять про досить стійкий розвиток економіки в єврозоні та особливо в Німеччині.
У такій ситуації Європейський центральний банк навряд чи буде знижувати процентні ставки - скоріше він піде на їх підвищення, що зробить вкладення в європейській валюті ще більш привабливими.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас