Експерти: У Азіатському регіоні різко сповільнюються темпи зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: У Азіатському регіоні різко сповільнюються темпи зростання економіки

Казна та Політика
313
Азіатські держави продемонстрували дивовижну байдужість до серпневої кризи кредитів рівня subprime. Тоді як розвинені країни намагалися впоратися з різким уповільненням темпів економічного зростання, країни Азії розвивалися досить стабільно і, здавалося, що літня криза взагалі їх омине, передає Reuters.
Проте ця стабільність виявилася оманною, і високі темпи економічного зростання обернулися у результаті проти них, оскільки призвели до різкого зростання попиту на продукти харчування і енергоносії, що, у свою чергу, спровокувало стрибок інфляції практично у всіх країнах Азії.
Так, впродовж тривалого часу Китай і Індія були основними двигунами попиту на більшість енергоносіїв. Підсумки виявилися плачевними: минулого тижня ціни на нафту вперше подолали позначку 135 дол./бар. Б'ють рекорди і ціни на промислові метали і зернові культури.
Таке стрімке подорожчання продуктів харчування і енергоносіїв зрештою, швидше за все, не кращим чином позначиться на стані азіатських економік. Вже зараз монетарна влада цих країн б'є на сполох, оскільки не знає, як впоратися зі сплеском інфляції. Наприклад, цими вихідними уряд Індонезії скасував паливні субсидії, тоді як Шрі-Ланка вперше за тривалий час підняла ціни на паливо. Схожої політики дотримується і Індія – наприкінці минулого тижня влада натякнула, що незабаром збирається підняти ціни на бензин і на дизель. Проте, більшість експертів відзначають, що заходи, що вживаються, швидше за все, не допоможуть стримати інфляцію, яка вже зараз знаходиться на рекордно високих позначках.
"Чим триваліше інфляція залишається на таких високих позначках, тим гірше зрештою це позначиться на ВВП азіатських економік, - запевняє економіст Lehman Brothers Роб Саббараман. – Вже зараз є вірогідність різкого уповільнення темпів економічного зростання в азіатських країнах. Можна сказати, що практично весь азіатський регіон – за винятком Японії – знаходиться на межі економічної кризи".
Ситуацію посилює і уповільнення темпів економічного зростання практично у всіх розвинених країнах. Причому особливі побоювання у економістів зараз викликають держави Європейського союзу (ЄС). Наприклад, індекс ділової активності в Німеччині знаходиться на найнижчому рівні, починаючи з 2006 р., при тому, що інфляція в зоні євро набагато вище запланованих Європейським Центробанком (ЄЦБ) 2%. "Річ у тому, що на тлі уповільнення темпів зростання європейської економіки може знизитися і обсяг азіатського експорту до цих країн, що негативно позначиться на стані економік держав Азії", - вважає представник HSBC Гарі Еванс.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас