Ревальвація непереможна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ревальвація непереможна

Валюта
3195
Голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що ревальвація гривні економічно обгрунтована, а тому правління НБУ подолало вето ради Нацбанку.
На його думку, від зміцнення гривні виграють не тільки імпортери і споживачі, але й вся промисловість - знизиться вартість погашення валютних позик. Тепер курс буде волатильним, а тому ризики девальвації в майбутньому не виключені, відзначають у НБУ.
У п'ятницю правління Нацбанку подолало вето ради НБУ на зміцнення офіційного курсу гривні відносно долара США з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$. Усне рішення про застосування радою НБУ відкладеного вето було прийнято ввечері 22 травня. "О 9.15 ми одержали рішення ради, зібрали правління і підтвердили свою позицію", - повідомив голова Нацбанку Володимир Стельмах. Після цього голова центробанку виступив перед журналістами ділових ЗМІ і депутатами Верховної ради, щоб захистити позицію НБУ щодо ревальвації гривні.
За словами Стельмаха, починаючи з 2002 року платіжний баланс України завжди був позитивним і чистий притік валюти за шість років склав $34,1 млрд. "Найбільший дефіцит поточного рахунку платіжного балансу був торік - $5,518 млрд, але сальдо однаково було позитивним - $9,44 млрд.
Тобто інвестицій прийшло $15,359 млрд, і вони перекрили негативне сальдо, - сказав пан Стельмах. - Нацбанк викуповував валюту в резерв, але є критична межа - покриття трьох місяців імпорту. Ми маємо резерви трохи більше чотирьох місяців імпорту. В умовах зростання інфляції поповнювати валютні резерви на основі завищеного валютного курсу нам недоцільно". У такий спосіб НБУ визнав, що з кінця березня не виходив на міжбанк із інтервенціями і не ліквідовував штучний дефіцит гривні, щоб не збільшувати грошову масу в умовах 30,2-процентної інфляції.
Зі слів пана Стельмаха випливало, що, на відміну від весни 2005 року, коли НБУ зміцнив гривню всупереч ситуації на міжбанку, 22 травня регулятор лише наблизив офіційний курс до ринкового. "Коли склався такий великий перекіс (4,5-4,6 грн/$ на міжбанку і 5,05 грн/$ у НБУ), офіційний курс став негативно впливати на бізнес у вигляді додаткового податкового тиску", - заявив голова НБУ. За імпортними контрактами підприємці купували долар на міжбанку по 4,6 грн/$, але на митниці зобов'язані були заплатити ПДВ, акциз і рентні платежі, виходячи з офіційного курсу - 5,05 грн/$.
Як аргументи необоротності ревальвації гривні пан Стельмах назвав і зростання продуктивності праці. "Населення з року в рік зменшується, а реальний ВВП позитивний (росте). Тому ми не ревальвували гривню, а просто усунули курсовий перекіс", - сказав банкір. Він упевнений, що зміцнення гривні не знецінить заощадження громадян, втрати по валютних депозитах яких будуть компенсовані здешевленням погашення валютних боргів. "Кредити беруть ті, хто хоче піднятися з бідності і вийти на середній рівень. А депозити кладуть ті, кого прийнято називати олігархами та упевненим середнім класом. Так, якщо одні втратили, а інші виграли, то в цілому населення виграло, - вважає пан Стельмах. - Більшість експортерів має депозити в іноземній валюті на $6 млрд, а кредитів взяло у валюті на $26 млрд. Так хто виграє?"
Стельмах підтвердив, що НБУ буде і далі додержуватися тенденцій ринку, а тому не виключає через якийсь час девальвації гривні: "У майбутньому ринок може піти зовсім в інший бік". Із цим згодний і голова ради НБУ Петро Порошенко. "Ніхто не претендує на повноваження Нацбанку встановлювати офіційний курс. Але в межах основних принципів курсової політики (4,95-5,25 грн/$)", - сказав він у Верховній раді.
Банкіри називають позитивним те, що з'явився чіткий курсовий орієнтир, адже НБУ зобов'язався ліквідувати дефіцит гривні і долара на міжбанку. "Основне завдання - це оцінити те, що відбувається, прийняти нові правила гри і нову стратегію розвитку", - вважає заступник голови правління Родовід Банку Олександр Соболєв. Але тепер варто очікувати коливань в обидва боки. "Зараз Нацбанк робить перехід до гнучкого валютного курсу", - відзначає виконавчий директор НБУ з економічних питань Ігор Шумило.
Тому заступник голови правління Укрсиббанку Олександр Суляєв сподівається, що з появою передумов девальвації гривні НБУ відреагує на це набагато швидше і також наблизить курс до ринкового.
"Нацбанк не повинен піддаватися впливу політики або бізнесу"
Зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 грн/$ було відхилено радою Нацбанку протягом доби. Спостерігачі побачили в протистоянні правління і ради НБУ політичний підтекст.
Голова Нацбанку Володимир Стетельмах у п'ятницю навіть не намагався переконати у зворотному провідних ділових журналістів, серед яких був спеціальний кореспондент Руслан Чорний.
- Ви показували раді НБУ свої аргументи?
- А що їм показувати? Вони ж нічого не слухають. У раді бізнесмени, і кожний з них оцінює ситуацію з погляду власного бізнесу. А ст. 9 (закону про Нацбанк) носить рекомендаційний характер - це прояв незалежності Національного банку як загальнонаціональної установи. Він не повинен піддаватися впливу політики або бізнесу, а працювати виходячи із загальнодержавних інтересів.
- А як же вето ради НБУ?
- Ми подолали вето. Вважаємо, що воно неправомірно з юридичних та економічних причин.
- Чи було рішення ради політичним?
- Ви ж знаєте, що раду Нацбанку складають політики в діючі депутати. Але депутати, як дволикі Януси: з одного боку політик, а вийшов з Ради - займається досить серйозним бізнесом, з дуже великими експортними потоками.
- Чи вичерпаний конфлікт правління з радою?
- Я не знаю, як там з радою, а ми юридично чітко і строго витримали вимоги закону. Ми одержали рішення ради, зібрали правління і підтвердили свою позицію. Але я не знаю, що буде, якщо Конституційний суд прийме інше рішення. Тоді буде діра в Пенсійному фонді і діра в бюджеті.
Ми виконуємо основну функцію - це підтримка стабільності національної валюти. А ворог номер один стабільності гривні - це інфляція. Тому ми будемо робити все, що в наших силах, використовувати будь-які методи: рефінансування, ставку, офіційний курс. Хто міг би обуритися зміною курсу, так це уряд, адже він в розрахунки заклав середній курс 5,1 грн/$. Однак уряд нас підтримав.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас