Білорусія і Казахстан можуть підірвати російський енергетичний монополізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія і Казахстан можуть підірвати російський енергетичний монополізм

421
Союзники Росії в СНД - Білорусія і Казахстан можуть приєднатися до блоку держав, що виступають за руйнування російського енергетичного монополізму. Україна, з ініціативи президента Віктора Ющенка, умовила колег з Польщі, Азербайджану, Грузії, балтійських країн, а також представників Євросоюзу підтримати проект альтернативного газпромівським трубам нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ.
Трубопровід планують простягнути до Гданська і далі на захід Європи. Як заявив Ющенко на саміті в Києві, "ми переконані, що країни Євросоюзу одержать найкоротший доступ до каспійської нафти, всі розрахунки вказують на його окупність".
За даними "Газети", Казахстан хотів би щорічно продавати Україні до 37 млн. тонн своєї нафти, використовуючи потужності Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК). Мотиви Назарбаєва зрозумілі: до 2015 року країна буде добувати близько 150 млн. тонн нафти на рік, лише десята частина піде на внутрішнє споживання, решта - на експорт, отже, уже сьогодні потрібно подбати про нові ринки збуту. Правда, є одна складність: від Новоросійська до Одеси прийдеться прокладати нафтопровід по дну Чорного моря, що вимагає отримати згоду Москви.
У свою чергу, президент Білорусії Олександр Лукашенко на з'їзді прем'єрів СНД у Мінську, що проходив у той же день, що й саміт у Києві, попередив главу російського уряду Володимира Путіна про необхідність створення єдиних у рамках СНД видобувних, транспортних і переробних структур (до речі, 2009 рік оголошений у СНД Роком енергетики). Як вважає видання, наступного року тиск на Росію незадоволених монополізмом "Газпрому" сусідів тільки підсилиться.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас