В Європі будуть рік жорстко контролювати якість української олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі будуть рік жорстко контролювати якість української олії

Аграрний ринок
178
Єврокомісія винесла вердикт щодо постачання української соняшникової олії. Протягом року продукція з України буде перебувати під жорстким контролем і моніторингом.
Тепер обов'язковою умовою потрапляння будь-якої партії української соняшникової олії на ринок ЄС буде наявність сертифіката і результатів дослідження на відсутність домішок. Окремо обговорено, що всі сертифікати повинні будуть мати позначку Комітету ЄС з продовольства і здоров'я тварин (SCoFCAH). Крім того, Європа повинна схвалити комплекс заходів щодо перевірки партій олії українською стороною.
Рішення про жорсткість правил імпорту прийнято 23 травня, і текст офіційного повідомлення Єврокомісії розісланий країнам - членам ЄС. Зі свого боку, країни-імпортери повинні вести перевірку та аналіз кожної партії соняшникової олії, поставленої з України. У випадку виявлення забруднених партій соняшникової олії країни - члени ЄС зобов'язані терміново сповіщати про це іншим країнам через Систему термінового оповіщення щодо продовольства і кормів (RASFF). Обліку підлягають також партії олії, визнані безпечними, - дані про них повинні передаватися в ЄК кожні три місяці.
Відзначимо, компанія, що поставила на ринок ЄС забруднену олію, так і не була названа. "Звичайно буває рішення по конкретній компанії", - говорить директор Українсько-європейської бізнес-ради Джеймс Уілсонн. Він відзначив, що повинні бути оприлюднені всі факти про те, де саме відбулося забруднення, а санкції необхідно направити на конкретну ланку - виробників або транспортні компанії.
Голова правління ВАТ "Креатив Груп" Юрій Давидов відзначає, що цей інцидент похитнув довіру до всіх постачальників соняшникової олії з України. Він нагадує, що продукція великих українських виробників раніше не викликала дорікань із боку європейських споживачів, і тому необхідно виявити несумлінних постачальників. "Зараз звучить тільки те, що олію поставили з України. Назвіть, хто конкретно", - говорить гендиректор Меловського заводу "Стрєлецький степ" Микола Горбаньов.
Експерти відзначають, що перед загрозою закриття європейського ринку, на який припадає більше половини всієї міжнародної торгівлі українською соняшниковою олією, введені заходи є не найгіршим виходом із ситуації. Крім того, набагато більші проблеми для галузі несе квотування експорту соняшникової олії із країни. "У випадку скасування квот виробники змогли б переорієнтуватися на інші ринки замість європейського, на якому виникли проблеми", - говорить гендиректор асоціації "Укролiяпром" Степан Капшук.
Через обмеження міжнародної торгівлі і надлишок продукції на українському ринку нерафінованої соняшникової олії почалося зниження цін. За даними "АПК-інформ", нерафінована соняшникова олія (пропозиція, EXW) втратила в ціні за два місяці $200/т.
Нагадаємо, українську соняшникову олію з домішками мінеральних олій було виявлено наприкінці квітня. Скарга була подана в Єврокомісію Федерацією виробників рослинної олії і протеїнового харчування FEDIOL, що об'єднує чотири компанії - A.D.M, Cargill, Bunge і Saipol, які в сукупності контролюють близько 75% європейського ринку рослинної олії. ЄК рекомендувала всім країнам - членам ЄС вилучити з ринку забруднену українську соняшникову олію. ЄК може скасувати ухвалене рішення відносно імпорту української олії найпізніше через рік після введення заходів
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас