МВФ: Збільшення гнучкості курсу гривні дозволить більш ефективно контролювати інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Збільшення гнучкості курсу гривні дозволить більш ефективно контролювати інфляцію

Валюта
380
Україні доцільно збільшувати гнучкість курсу гривні і подбати про забезпечення незалежності Національного банку (НБУ), вважає постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Балаж Хорват.
"МВФ протягом тривалого часу просував ідею про те, що в інтересах України дотримуватися режиму більш гнучкого обмінного курсу, і не в останню чергу тому, що це дозволить здійснювати більш ефективний контроль над інфляцією", - сказав Б.Хорват в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у суботу.
Як повідомлялося, Нацбанк 21 квітня вперше за останні три роки вирішив змінити значення офіційного курсу гривні до долара: гривня була зміцнена на 4% - до 4,8500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 5% - до 4,8 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
За словами Б.Хорвата, ідея підвищення гнучкості курсу була деякою мірою відображена в Основних принципах грошово-кредитної політики України на 2008 рік, оскільки в документі міститься заклик до поступового переходу на відповідний режим курсоутворення і, зрештою, до інфляційного таргетування.
"Ми сподіваємося, що найближчим часом дебати, що розгорнулися в даний момент, щодо проведення монетарної політики вдасться завершити, щоб дати можливість цьому переходу здійснитися, полегшити завдання боротьби з інфляцією на найближчу перспективу, а також забезпечити можливість ефективного функціонування фінансових ринків", - підкреслив Б.Хорват.
При цьому він відзначив важливість питання збереження незалежності центрального банку.
"Хотів би підкреслити три основні моменти. По-перше, ми активно підтримуємо незалежність центробанку, оскільки міжнародний досвід свідчить про те, що це надто важливо для забезпечення ефективності монетарної політики. По-друге, роблячи кроки із впровадження заходів економічної політики, варто зосереджувати основну увагу на збільшенні гнучкості обмінного курсу. По-третє, рішення, що стосуються валютно-курсової політики, необхідно чітко і вчасно доводити до відома громадськості та учасників ринків", - сказав постійний представник МВФ в Україні.
Раніше повідомлялося, що Рада НБУ, що поряд із правлінням Нацбанку є керівним органом центробанку, після зміни значення офіційного курсу ветувала це рішення правління. Однак правління Нацбанку подолало вето в рамках чинного законодавства, підтвердивши свою впевненість у раніше ухваленому рішенні.
Дискусія про курс була перенесена в парламент країни, де представники кількох політичних сил розкритикували правління НБУ. Крім того, критика цього рішення пролунала й із секретаріату президента України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас