Експерти критикують роботу ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти критикують роботу ПФТС

Фондовий ринок
425
Експерти провідних світових інвестиційний компаній виступили із критикою роботи ПФТС, а також інфраструктури місцевого ринку.
Їхня позиція озвучена на прес-конференції в рамках проведення 4-ї міжнародної інвестиційної конференції "Драгон Капітал", що проходила у Києві в четвер-п'ятницю.
"Очевидно, що найбільша проблема - не в економічній сфері, а в інфраструктурі самого ринку (фондового - ІФ)", - сказав керуючий інвестиційним портфелем Polar Capital Ukraine (Київ) Антон Хмельницький.
На його думку, торговельна площа - не прозора, "іноземці не розуміють, які обсяги здійснюються на ринку, тому теж не вкладають".
Крім того, експерт звернув увагу, що на ПФТС сьогодні домінують державні непрозорі компанії, які істотно піддані впливу процесу приватизації в Україні.
З іншого боку, за його словами, приватні компанії, що торгуються, - прозорі та ефективно управляються, однак вони шукають можливості лістингу на західних майданчиках, зокрема, у Франкфурті.
"Треба довгостроково поміняти інфраструктуру ринку, щоб місцеві українські компанії мали торгівлю в країні", - сказав А.Хмельницький.
Зі свого боку, керуючий директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал" (Київ) Томаш Фіала сказав, що в цей час ПФТС відображає тільки 20% від загального обсягу торгів.
"ПФТС - найрозвиненіша в Україні, але має багато проблем, які треба було вирішувати раніше", - вважає він.
Голова "Драгон Капітал" також розкритикував рейтинг активності учасників, що складає ПФТС, методика якого дозволяє штучно підвищувати місце в ньому. Як приклад він навів ЗАТ "ФК "Сократ" і ТОВ "Фінансова компанія "Сократ", які за перші чотири місяці цього року двічі займали або перше і друге місця або третє і четверте. На його думку, таке можливо, якщо компанії укладають угоди один з одним.
Т.Фіала повідомив, що спроби провідних учасників ринку залагодити це питання під час переговорів з компанією не увінчалися успіхом, тому вони будуть ініціювати розгляд цього питання в ПФТС.
Експерт також повідомив, що великі гравці, зокрема "Драгон Капітал" готові вкладати своє ноу-хау і гроші в розвиток майданчика. "Великі гравці взяли все у свої руки і почали прискорювати процес через проведення корпоратизації та переговори із західними біржами, з однією з яких досягнуто попередньої згоди", - сказав він. У той же час Т.Фіала висловив надію на поліпшення ситуації за рахунок нової фондової біржі - ВАТ "Українська біржа" (Київ), створеної українськими брокерськими, інвестиційними компаніями і ВАТ "Фондова біржа "РТС" (Москва). "Обидва майданчики повинні по-новому запрацювати з першого кварталу наступного року. Ми сподіваємося, що це виведе найбільш велику частку обороту на ці майданчики", - підкреслив він. В " Сократі" агентству повідомили, що, будучи універсальною інвестиційною групою, він надає повний спектр послуг на фондовому ринку, а їхня якість забезпечується диверсифікованим підходом - спеціалізацією компаній групи. "Операції між компаніями Групи можуть здійснюватися в рамках їхньої професійної діяльності в інтересах клієнтів", - підкреслили в "Сократі". У групі нагадали, що ЗАТ "ФК "Сократ" має генеральну ліцензію на ведення валютних операцій та однією з перших на українському ринку одержала ліцензію на управління цінними паперами, а ТОВ "Фінансова компанія "Сократ" є ліцензованим хоронителем, що входить у трійку лідерів за рейтингами Професійної асоціації реєстраторів депозитаріїв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас