Чорноволенко: Рада НБУ мала право вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорноволенко: Рада НБУ мала право вето

Валюта
279
Насправді, рада Національного банку мала право ветувати рішення правління НБУ. Вони все зробили відповідно до закону
Про це заявив ІМК ("Інтермедіа консалтинг") економіст, народний депутат від блоку НУ-НС Олександр Чорноволенко, коментуючи заяву голови правління НБУ Володимира Стельмаха, що Рада НБУ не має законодавчих підстав для застосування вето на рішення правління про встановлення офіційного курсу національної валюти.
У той же час він висловив упевненість, що Стельмах мав на увазі те, що не потрібно було накладати вето, а то, що члени ради не мали права вето.
"Швидше за все, Стельмах говорив про те, що цього не варто було б робити в тому плані, що якщо через тиждень керівництво банку знову вирішить повернутися до показників, які були раніше, то це буде стрибок за тиждень на істотну величину, і що це погано зіграє", - сказав експерт.
"Насправді, дійсно долар трохи менше коштує, ніж 5 гривень. І в цьому плані я більше на боці Стельмаха", - додав він.
Також Олександр Чорноволенко відзначив, що якщо Україна збирається йти в Європейський Союз, то потрібно національну валюту прив'язати до євро.
"Тому що фактично Рада НБУ звинуватила Стельмаха в тому, що він ревальвував гривню, а цього не потрібно було робити. Але коли ми тримали попередні курси на рівні 5,05 грн за 1 долар, то разом з девальвацією, з падінням курсу долара відносно євро, або до фунта, або до інших валют, одночасно ми фактично девальвували гривню відносно євро. І це було штучне втручання. Ми повинні перейти або до справжньої конвертованості нашої валюти, хоча й складно це буде для нас, або зробити простіше, як це робили інші європейські країни, які починали будувати ринкову економіку, тобто прив'язувати національну валюту до євро, щоб увійти в єврозону і перейти згодом на європейську валюту", - пояснив економіст.
Нагадаємо, 21 травня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 20 копійок до 4,8500 UAH/USD.
22 травня рада НБУ ветувала рішення правління про ревальвацію гривні, однак правління НБУ подолало вето ради і знову встановило офіційний курс на 4,8500 UAH/USD.
Голова НБУ вважає, що рекомендації ради Нацбанку встановити офіційний курс у межах 4,95-5,25 UAH/USD несуть інфляційні загрози.
Також Володимир Стельмах заявив, що Рада Національного банку України не має законодавчих підстав для застосування вето на рішення правління про встановлення офіційного курсу національної валюти.
Він пояснив, що рада НБУ може давати рекомендації щодо курсової політики, опираючись на основи кредитно-грошової політики. Але в цьому документі мова йде про обмінний курс гривні, а не про офіційний
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас