НБУ збереже 26 травня курс гривни до долара на рівні 4,85 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ збереже 26 травня курс гривни до долара на рівні 4,85

Валюта
1124
Національний банк України зберіг на 26 травня курс гривни до долара на рівні 4,85 грн/дол. відповідна інформація розміщена на офіційному сайті НБУ.
Як заявив сьогодні голова ради Нацбанку Петро Порошенко, курс долара в комерційних банках в найближчому майбутньому підвищиться до 4,85-4,95 грн/дол.
"Вимога закону про Національний банк говорить, що, з одного боку, офіційний курс повинен не відрізнятися від офіційного міжбанківського курсу, а з другого боку НБУ не повинен йти з ринку при формуванні курсу шляхом інтервенцій, шляхом роботи з цінними паперами, інструментами монетарної політики, не повинно бути самоусунення. І ми всі говоримо, що курс 4,40-4,50 грн/дол. необ'єктивно закріплений. Підстав для такого зміцнення немає. І саме тому курс зараз демонструватиме зворотну тенденцію, тобто, повернення і наближення показників в межах 4,95-4,85 грн/дол.", - сказав Порошенко.
При цьому він відзначив, що Нацбанк не допустить спекуляцій деяких комерційних банків під час купівлі/продажу валют. "Визначені нормативні обмеження, які стосуються не базового курсу, а різниці між ціною купівлі і ціною продажу і тут різниця не повинна бути більш ніж 5 %, тобто 2,5% від базового розміру коливань. На сьогоднішній день, Нацбанк приділить певну увагу недопущенню спекулятивних тенденцій для того, щоб хтось під час кризових явищ не наживався на неінформованості простих громадян", - підкреслив Порошенко.
Разом з тим він підкреслив, що НБУ вперше встановив офіційний курс гривни до долара США, який виходить за рамки затверджених принципів грошово-кредитної політики.
Рада Національного банку України не має законодавчих підстав для застосування вето на рішення правління про встановлення офіційного курсу національної валюти. Про це заявив сьогодні на брифінгу голова правління НБУ Володимир Стельмах.
Він пояснив, що рада НБУ може давати рекомендації щодо курсової політики, спираючись на основи кредитно-грошової політики. Але в цьому документі йде мова про обмінний курс гривни, а не офіційний.
Стельмах підтвердив, що НБУ залишив в силі курс 4,85 грн/дол.
Глава НБУ заявив, відносини Національного банку з Кабінетом міністрів, Президентом і парламентом зафіксовані в законі про Нацбанк. Центральний банк дотримує вимоги закону і надалі діятиме так само. В той же час він сказав, що визначення коридору валютного курсу для комерційних банків – прерогатива Ради Національного банку України.
Нагадаємо, 21 травня Національний банк України укріпив гривну, змінивши офіційний курс гривни до долара США з 5,05 до 4,85 грн за 1 дол.
Напередодні рада НБУ ветував рішення правління про ревальвацію гривни. Правлінню банку було рекомендовано встановити офіційний курс в рамках 4,95-5,25 грн за 1 дол., як це передбачено в основах грошово-кредитної політики на 2008 р.
Згідно з прогнозами інвестиційної компанії Dragon Capital, оцінні показники основних складових платіжного балансу України на 2008 р. дозволяють оцінити економічно обгрунтований середньорічний курс гривни по відношенню до долара США на рівні 4,85-4,90 грн/дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас