Путін: Росія готова почати переговори з Україною з питання вступу до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Росія готова почати переговори з Україною з питання вступу до СОТ

Казна та Політика
172
Росія готова почати переговорний процес з Україною з питання вступу до СОТ і розраховує на конструктивний діалог у цій сфері. Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін сьогодні в ході зустрічі з главою українського уряду Юлією Тимошенко в Мінську.
Путін нагадав, що недавно Україна стала членом СОТ. "У зв'язку з цим нам теж є про що поговорити", - відзначив прем'єр. Глава російського уряду повідомив, що чув заяву Тимошенко з даного питання.
За словами Путіна, російська сторона готова почати переговорний процес з Україною і розраховує, що це питання буде врегульовано в конструктивному ключі. Путін відзначив також, що у Росії і України є багато напрямів для розвитку співпраці, зокрема, у сфері виробничої кооперації. Для цього необхідна підтримка на урядовому рівні.
Глава російського уряду додав, що хороші перспективи для співпраці двох країн є не тільки в енергетиці, але також в авіабудуванні, суднобудуванні і військово-промисловому комплексі, де є хороші можливості для кооперації.
У свою чергу Тимошенко заявила за підсумками зустрічі з главою російського уряду Володимиром Путіним, що Україна зробить все, щоб переговори з РФ по її вступу до СОТ і по газових питаннях не були взаємозв'язані. "Ці процеси йтимуть паралельно, можу вам сказати, що Україна не поставить зайвих питань при вступі РФ до СОТ", - заявила Тимошенко. Вона також повідомила, що в найближчі кілька днів почнуться переговори по укладенню стратегічної угоди між Україною і РФ строком на 5-10 років. "Якщо вдасться її підписати, це буде великий позитив, ми знайшли взаєморозуміння в підході до такої угоди", - заявила Тимошенко.
Також Путін попросив Тимошенко доручити відповідним відомствам надалі своєчасно вирішувати питання, пов'язані з оплатою постачань російського газу. В той же час В.Путін висловив подяку главі українського уряду за оперативне вирішення проблеми із заборгованістю за поставлений російський газ. На думку російського прем'єра, необхідно надалі забезпечити своєчасне вирішення питань, пов'язаних з поточним фінансуванням оплати постачань газу. Інакше, за його словами, "якщо це не робитиметься вчасно", можливе виникнення нових проблем.
Путін додав, що російській стороні відомі наміри і побажання України по продовженню діалогу в газовій сфері. "Ми їх поділяємо і готові вести конструктивний діалог", - сказав він. У свою чергу Тимошенко заявила, що Україна чекає початку переговорного процесу з підготовки нового стратегічного договору по постачаннях російського газу.
Варто відзначити, що 28 квітня ц.р. Тимошенко заявляла, що Україна розрахувалася за борги по газу перед Росією. Україна розраховує укласти з Росією стратегічну угоду про постачання і транзит газу на 10 і більше років, повідомила прем'єр-міністр України. За словами глави українського уряду, такий пріоритет позначений у протоколі засідання комітету з питань економічного співробітництва двох країн.
Відзначимо, що 16 травня Україна стала повноправним членом СОТ. Раніше Тимошенко пообіцяла, що Україна всіляко сприятиме вступу Росії до СОТ.
В той же час, питання про вступ РФ до СОТ поки не вирішене. Робоча група в Женеві погодила 29 квітня нову версію доповіді робочої групи, яка ляже в основу підсумкового документа по приєднанню РФ до СОТ. За словами джерела, позиція Грузії, яка вимагає скасувати рішення Москви про підтримку Абхазії і Південної Осетії, не вплинула на успішне проведення чергового раунду багатобічних переговорів.
"Узгодження тексту доповіді забезпечило підтримку торгових партнерів Росії і значно просунуло переговори", - відзначило джерело.
Російський уряд розраховує на вступ до СОТ вже в другій половині цього року. У Росії до цих пір є немало супротивників вступу до СОТ, які вважають, що цей крок означатиме значні проблеми для російських підприємців. Втім, уряд запевняє, що добивається поступок, які дозволять захистити вітчизняний бізнес.
СОТ- міжнародна економічна організація, головне завдання якої - сприяти безперешкодній міжнародній торгівлі. Членами СОТ на даний момент є 152 держави світу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас