Шлапак: Діяльність НБУ призвела до припинення фінансування банками інвестиційних проектів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Діяльність НБУ призвела до припинення фінансування банками інвестиційних проектів

Валюта
599
Діяльність НБУ по зміцненню гривні призвела до того, що банки припинили фінансування інвестиційних проектів. Про це на брифінгу заявив перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми ризикуємо втратити 70-80% інвестиційних проектів, що фінансуються банками, оскільки затиснута ліквідність банків не дозволяє їм ризикувати. Сьогодні банки переходять на кредитування торгівлі і видачу споживчих кредитів", – заявив він. Таку обережність банків, він пояснює тим, що сьогодні склалася непередбачувана ситуація з курсом дол./грн і тому банки не видають кредити під більш-менш ризиковані проекти.
О.Шлапак спростовує тезу про те, що ревальвація гривні дозволить здешевити імпорт. За його словами, біля 50% імпорту в Україні має європейське походження, тобто, придбана за євро. Він вважає, що основна причина інфляції є не монетарною, а спровокованою великими обсягами соціальних виплат, кошти від яких ідуть на споживчий ринок і тим самим збільшують інфляцію.
О.Шлапак наголосив на недопустимості запровадження вільного курсоутворення, оскільки в нинішніх умовах, коли економіка та населення вже досить довгий час орієнтуються на стабільне курсове відношення гривні та долара, запровадження вільного курсу призведе до вкрай негативних результатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас