В Україні виростуть ціни на алкоголь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні виростуть ціни на алкоголь

Казна та Політика
247
Українські виробники алкогольних напоїв мають намір домагатися скасування постанови уряду про збільшення вартості акцизних марок.
Про це УНІАН повідомили виробники.
За словами генерального директора групи компаній "Союз-Віктан" Андрія Охлопкова, виробників турбують дві речі - різке, у три рази, підвищення вартості акцизних марок - з 3,7 коп. до 10,3 копійок, і те, що Кабмін делегував Міністерству фінансів право щорічно змінювати вартість марки з урахуванням індексу інфляції і підвищення собівартості її виробництва. При цьому Охлопков додав, що в багатьох європейських країнах акцизна марка безкоштовна.
На його думку, цією постановою Кабмін фактично збільшила акцизний збір на 16% - з 21,5 грн. до 25 грн. за 1 літр 100% спирту. При цьому Охлопков підкреслив, що акцизний збір платиться в бюджет, а кошти від оплати акцизних марок - у приватну компанію, що займається їх виготовленням.
"Ми почали готувати документи і на наступному тижні маємо намір звернутися в Адміністративний суд Києва, Антимонопольний комітет, Генеральну прокуратуру за розглядом правозаконності прийняття постанови про збільшення вартості акцизних марок і прозорості його прийняття", - сказав Охлопков.
"Ми солідарні з нашими колегами - легальними виробниками українського ринку. Ми побоюємося, що ця постанова дійсно може завдати істотну втрату галузі", - повідомила у свою чергу директор з корпоративних комунікацій УК Nemiroff Холдинг Наталя Коновалова.
"Ми зараз вивчаємо сформовану ситуацію. Якщо фахівці нашої компанії, вивчивши це питання, побачать, що дійсно ця постанова містить які-небудь порушення, то, безумовно, ми будемо використовувати всі можливості для того, щоб ці порушення були усунуті, і інтересам галузі не була завдана втрата", - сказала Коновалова.
На думку Коновалової, "таке різке підняття вартості акцизної марки вплине на вартість всієї легально зробленої продукції на ринку".
"Зараз складно спрогнозувати, наскільки виросте вартість продукції, оскільки така цінова пропозиція по марці була несподіваною для виробників. Більше того, на нашу думку, вона економічно не виправдана. Ми зараз вивчаємо питання про можливі цінові зміни на ринку, і однозначно можна сказати тільки те, що на вартості продукції такий крок відіб’ється", - підсумувала Коновалова.
Як повідомляв УНІАН, 12 березня Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо введення з 1 липня 2008 р. акцизних марок нового зразка для алкогольних напоїв (постанова №179).
Відповідно до документа, виготовлення і доставка нових марок Державної податкової адміністрації спеціалізованим підприємством Міністерства фінансів повинні бути забезпечені до 20 червня
Підприємства зможу використовувати марки старого зразка до 1 серпня 2008 р., а алкогольні напої з такими марками можуть продаватися відповідно до строків реалізації продукції.
Нові акцизні марки на алкогольні напої і тютюнові вироби імпортного виробництва будуть фіолетового кольору, вітчизняного - зелені.
21 травня Кабмін затвердив нові зразки марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва й установив на них ціну. Ціна акцизних марок, які почнуть використовувати з 1 липня, складе для алкогольних напоїв 10,3 коп. за штуку, для тютюнових виробів - 5,5 коп.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас