Експортери не бояться ревальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери не бояться ревальвації

Валюта
1493
Учора долар на міжбанку - 4,8 грн. Але негативний вплив ревальвації гривні на прибуток експортерів нівелюється світовим зростанням цін на більшість української експортної продукції. Імпортери ж виграють у будь-якому разі.
"Ми очікували ревальвацію до 4,8 грн./$1, зараз вона опустилася нижче, але не факт, що така ситуація протриває довго. У загальному по економіці чистий ефект від такої ревальвації буде позитивним, але не особливо значним - в одних підприємств прибутковість трохи збільшиться, в інших - зменшиться", - запевняє Олександр Климчук, аналітик "Конкорд Капітал".
Імпортери продукції, що користується високим попитом на внутрішньому ринку (приміром, товари тривалого споживання), можуть отримати додатковий прибуток, тому що попит на їхню продукцію постійно росте, з огляду на зростання доходів населення і збільшення соціальних виплат уряду. "На тлі загального зростання цін імпортери можуть скористатися ситуацією і не зменшувати ціни реалізованої продукції пропорційно зниженню витрат на імпортовані товари. Це дозволить збільшити їхню прибутковість", - розповідає Климчук.
Але, на думку Віталія Ваврищука, аналітика ІК "Драгон Капітал", роблячи прогнози щодо прибутку підприємств, необхідно враховувати не тільки структуру збуту підприємств, але й структуру закупівлі інвестиційних товарів, сировини. "Якщо дивитися з погляду закупівлі сировини, то основний імпорт у цьому випадку - продукція машинобудування, що потрібна підприємствам, щоб модернізувати виробничі потужності. Постачальник цієї продукції в основному ЄС. У цьому випадку подорожчання гривні здешевлює імпорт, і компанії одержують позитивний ефект, оскільки потрібно залучати менше ресурсів, щоб проводити модернізацію виробництва, що особливо актуально, з огляду на збільшення вартості кредитних ресурсів на міжнародних ринках і в Україні", - говорить експерт.
Крім того, подорожчання гривні позитивно вплине на енергоємні сектори, адже розрахунки за імпортований природний газ проводяться в доларах за фіксованою ціною на момент угоди. Таким чином, газ та інші енергоресурси подешевшають відносно гривні. Знизяться і ціни на нафту та нафтопродукцію, але на тлі підвищення світових цін на цю продукцію це зниження виявиться непомітним.
З іншого боку, основні споживачі газу - хімічна галузь, металургія - в основному орієнтовані на експорт. І якщо гривня дорожчає, вони одержують менше гривневого виторгу, продаючи свої товари у валюті.
"Виграють від ревальвації ті підприємства, які купують імпортну сировину в продають в Україні. Це харчова промисловість, що імпортує сільськогосподарську продукцію (овочі, фрукти, м'ясну продукцію, напівфабрикати). Незважаючи на тимчасові проблеми митного оформлення сільгосппродукції, м'ясна промисловість серйозно орієнтована на споживання імпортної сировини", - упевнений Ваврищук.
Підприємства металургійного сектора, машинобудівного, які купують сировину в Україні, але потім експортують продукцію за кордон, програють, купуючи сировину, але виграють на тлі загального зростання світових цін. "Більшість промислових підприємств опинилися в сприятливій ситуації завдяки глобальній ціновій динаміці. Так, зростання цін на метал нівелювало відставання зростання виробництва в секторі від глобальних тенденцій, високий попит на добрива допоміг збільшити виробництво лідерам ринку, попит на продукцію машинобудування, швидше за все, приведе зростання прибутків до майже рекордного показника. Більшість промислових підприємств фінансуються із власного прибутку, частка якого в першому кварталі поточного року знову виросла, отже, вартість кредитних ресурсів не впливає на них так істотно", - відзначає Сергій Кульпинський, головний стратег ІК "Альфа Капітал". За його словами, зміцнення курсу гривні до долара може трохи сповільнити зростання прибутку підприємств у другому кварталі 2008 р. Але, з огляду на те, що відсоток ревальвації гривні навряд чи буде значним, цей фактор незабаром згладиться загальним зростанням цін.
На приплив інвестицій в Україну ревальвація не вплине, оскільки вона носить тимчасовий ефект. "Інвестиції в українську економіку стануть менш вигідними, тому що виросте вартість українських активів в іноземній валюті. Зростання внутрішнього ринку і прибутку компаній компенсує подорожчання гривні в середньо- і довгостроковій перспективі, оскільки зміцнення гривні, на нашу думку, носить тимчасовий характер, і вже під кінець року гривня може повернутися до рівня 4,95-5,0 грн./$1, у зв'язку із серйозним збільшенням імпорту та зростанням попиту на іноземну валюту. А якщо говорити про 2009 р., ми очікуємо, що буде спостерігатися тиск убік ревальвації гривні, оскільки серйозно погіршуються показники поточного рахунку платіжного балансу, і збільшення дефіциту поточного рахунку не зможе бути компенсовано за рахунок прямих іноземних інвестицій. Гривня може подешевшати до 5,0-5,1 грн./$1", - прогнозує пан Ваврищук.
У світлі цих подій аналітики не очікують зниження котирувань акцій підприємств-експортерів. "Ми очікуємо, що за результатами року індекс ПФТС зможе досягти 1300 пунктів. Якщо подивитися на котирування підприємств, що обертаються на іноземних біржах, то їм інфляція грає на руку. Руда, метал, продовольчі продукти дорожчають і це позитивно відображається на вартості їхніх акцій. Котирування Ferrexpo виросли з початку року на 65%, у той час як фондовий ринок у середньому впав на 16%. Подібна ситуація і з котируваннями Kernel", - запевняє Климчук.
"Вплив ревальвації на котирування акцій буде від мінімального до нульового. У середньому по році зміна курсу, за нашими прогнозами, буде незначна. Тому якщо дивитися на кінець року, то ми не побачимо значних коливань із цих причин (ревальвації гривні, подорожчання кредитних ресурсів та ін.). Крім того, багато компаній, які залучали гроші через IPO і приватні розміщення, розміщали на іноземних фондових біржах папери компаній-нерезидентів. Тому ситуація з ревальвацією гривні не зробить впливу на їхні котирування", - прогнозує Андрій Беспятов, керівник аналітичного департаменту Dragon Capital.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас