Відпущення з балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпущення з балансу

Казна та Політика
241
Коммерстанту-Украина стало відомо, що в минулу середу в секретаріаті президента було ухвалено рішення передати Андріївську церкву з балансу національного заповідника "Софія Київська" Українській автокефальній православній церкві.
У заповіднику це рішення називають "катастрофою" і вважають, що тепер ЮНЕСКО відмовиться включити церкву в Список пам'яток всесвітньої спадщини. Представники автокефальної церкви висловлюють задоволення "торжеством справедливості".
У четвер завідувачка відділом "Андріївська церква" національного заповідника "Софія Київська" Жанна Литвинчук повідомила, що в середу в секретаріаті президента (СП) відбулася зустріч представників СП із дирекцією заповідника і настоятелем Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) митрополитом Мефодієм, на якій було ухвалено рішення про передачу Андріївської церкви на баланс УАПЦ.
У такий спосіб завершився конфлікт між заповідником та УАПЦ, що почався в 2000 році, коли УАПЦ дозволили використовувати приміщення музею "Андріївська церква" для проведення богослужінь.
Андріївська церква закладена на замовлення імператриці Єлизавети Петрівни до її приїзду в Київ в 1744 році. Побудована в 1749-1754 роках за проектом архітектора Бартоломео Растреллі. Будівництвом керував московський архітектор Іван Мічурін. За легендою, на місці Андріївської церкви колись встановив хрест апостол Андрій, пророчивши появу великого християнського міста. Богослужіння в ній проводилися під час візитів царської сім'ї в Київ. В 1919 році вона була передана УАПЦ і перебувала в її користуванні до 1938 року. У вересні 1968 року відкрилася як музей. В 1992-2000 роках була закрита на реставрацію.
"Передача церкви УАПЦ - це катастрофа, це загибель пам'ятки", - заявила Жанна Литвинчук. Вона відзначила, що дане рішення ставить під загрозу внесення Андріївської церкви в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (це питання буде обговорюватися в липні на засіданні ЮНЕСКО у Квебеці).
За словами Литвинчук, Андріївська церква з виконаними на полотні іконами XVIII століття "вимагає особливої експлуатації", тоді як "кіптява від парафінових свічок має руйнівну дію на експонати". Крім того, церква самостійно не зможе провести необхідні роботи зі зміцнення пагорба. "Віруючих людей в Андріївської церкви нема, у них навіть богослужіння починається не о 8.00, а о 10.00, коли прокидаються туристи", - додала завідувачка музеєм. Помічник голови УАПЦ у Тернопільській єпархії отець Андрій запевнив, що "свічки робляться в Рівненській області зі стовідсоткового воску і зовсім нешкідливі для полотен".
На його думку, якщо що й руйнує Андріївську церкву, так це щотижневі "концерти скрипок і піаніно" і "церемонії нагородження різних масонів", які там проводяться.
Отець Андрій повідомив, що вчора на зустрічі в начальника головної служби гуманітарної політики СП Олександра Биструшкіна директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська сказала, що "все (частину заповідника - Андріївську церкву) віддає". "Видно, тепер директор заповідника вважає, що їй вигідніше віддати Андріївську церкву нам на баланс, ніж платити самій за комунальні послуги", - припустив отець Андрій.
Він також відзначив, що зараз над документами про передачу церкви на баланс УАПЦ працюють юристи і що останній підпис на ньому повинна поставити прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Олександр Биструшкін і Неля Куковальська вчора були недоступні для коментарів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас