Митниця звинуватила "Нафтогаз" в ухилення від виплат за імпорт газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця звинуватила "Нафтогаз" в ухилення від виплат за імпорт газу

Енергетика
258
Держмитслужба пред'явила "Нафтогазу" нові претензії.
Як стало відомо Комерсант-Україна, голова відомства Валерій Хорошковський направив "Нафтогазу" лист, у якому звинуватив компанію в ухиленні від сплати мита при імпорті 8,9 млрд кубометрів газу. В "Нафтогазі" претензії Держмитниці визнають справедливими, але говорять, що вже почали погашати митну заборгованість. Затримка оплати в остаточному підсумку може дозволити компанії знизити обсяг виплачуваних мит.
У розпорядженні Комерсанта виявився лист голови Держмитслужби Валерія Хорошковського голові правління НАК "Нафтогаз України" Олегу Дубині №11/1-17/5202 від 13 травня, у якому той уже вдруге звинуватив компанію в контрабанді природного газу. У листі говориться, що "Нафтогаз" імпортував, але не розмитнив у квітні-травні 8,9 млрд кубометрів газу. А також відмовляється оформлювати 2,9 млрд кубометрів газу, поставленого в січні-березні. Загальна сума прострочених платежів НАК по сплаті ПДВ на 13 травня становила 1,4 млрд грн.
Раніше Держмитниця вже висувала претензії "Нафтогазу" у несплаті мита. На початку квітня Енергетична регіональна митниця порушила кримінальну справу за фактом контрабанди природного газу в Україну. Тоді без митного оформлення із січня по квітень в Україну було поставлено 5,515 млрд кубометрів газу на суму 4,999 млрд грн. У середині квітня "Нафтогаз" погодився оформити ці обсяги газу і заплатити всі необхідні податки, але, відповідно до листа Держмитниці, не припинив контрабандну поставку палива. Тоді в компанії пояснили затримку в розмитненні плутаниною на ринку газу і відсутністю в січні-березні угоди з RosUkrEnergo про покупку газу (договір був укладений лише 13 квітня).
Начальник управління зв'язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський підтвердив одержання листа Держмитслужби. За його словами, компанія вже почала процес митного оформлення газу. Причини, з яких була затримана сплата податків, у компанії не пояснили. За даними джерела в Мінпаливенерго, на 22 травня "Нафтогаз" уже оформив частину газу і заплатив Держмитниці 250 млн грн. Решту грошей компанія обіцяє погасити до кінця травня.
"Нафтогазу" було вигідно затримувати оплату мита, оскільки це дозволить компанії поправити своє важке фінансове становище, вважають експерти. "На сьогодні підприємства теплокомуненерго заборгували "Нафтогазу" більше 2 млрд грн. Природно, компанія змушена заощаджувати на податках, щоб якось перекрити цей борг, заплативши передоплату тій же RosUkrEnergo", - говорить директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.
Втім, на думку голови Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, імпортний газ переважно використовується промисловими підприємствами, які перераховують гроші "Нафтогазу" по передоплаті. "Не виключено, що компанія могла використати несплати в бюджет для поповнення своїх оборотних коштів і спекуляцій на міжбанківському валютному ринку", - говорить експерт. За словами заступника голови правління банку НРБ Владислава Кравця, нинішня вартість кредитів "овернайт" (24-35%) робить їх привабливим бізнесом навіть для великих держкомпаній.
Втім, на думку Коровіна, причиною, через яку "Нафтогаз" не погоджувався здійснювати виплати, міг стати і валютний курс. "Долар упав у ціні, і тепер вартість імпортованого в країну газу дешевша. Це означає, що компанія повинна заплатити менший обсяг ПДВ і мита", - погоджується гендиректор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов. Директор департаменту митних платежів Держмитниці Сергій Джигалов розповів, що ПДВ і мито платяться з розрахунку ціни газу за курсом на момент подачі вантажо-митної декларації. На сьогодні це 4,85 грн/$, а не 5,05 грн/$, як було на момент ввезення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас