Експерти: Падіння долара в Японії може призвести до валютної інтервенції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Падіння долара в Японії може призвести до валютної інтервенції

Валюта
721
На світовому ринку продовжується падіння долара по відношенню до решти валют – зокрема, по відношенню до євро і ієни. 22 травня, за підсумками торгів в Японії курс долара по відношенню до ієни знизився на 0,07 ієн і склав 103,18 ієни/дол., передає Reuters. Деякі експерти відзначають, що при подальшому падінні курсу долара, Банк Японії може втрутитися і провести валютну інтервенцію.
Тим часом, сильна ієна не кращим чином впливає на японські компанії, орієнтовані на експорт.
Проте, таку точку зору розділяють далеко не всі аналітики. Наприклад, представник Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Осаму Такасіма стверджує, що саме зараз втручання монетарної влади Японії маловірогідне. "Це не та ситуація, коли валютна інтервенція була б виправдана. Я не думаю, що подальше падіння курсу долара сильно вплине на прибуток японських компаній-експортерів", - додає фахівець. На його думку, втручання Банку Японії буде виправдано лише в тому випадку, якщо долар впаде нижче за позначку в 90 ієн.
До поточного падіння курсу національної валюти США, дійсно, можна ставитися по-різному. З одного боку, дорога ієна дуже негативно впливає на прибуток компаній-експортерів, оскільки їхній товар стає просто неконкурентоздатним за кордоном. Але, з іншого боку, сильна японська валюта робить дешевим американський імпорт, що зараз, на тлі стрімкого зростання цін на нафту особливо вигідне. "Складно сказати, чи варто японській монетарній владі проводити валютну інтервенцію. Ситуація дуже непроста", - вважає представник Bank of America Томоко Фудзі. При цьому експерт додає, що втручання ЦБ не зможе "вилікувати" саму хворобу – серпневу кредитну кризу, яка і призвела до такого різкого падіння валюти США.
Ускладнює проблему і появу на світовій економічній арені такої держави, що стабільно розвивається, як Китай. Річ у тому, що впродовж вже досить тривалого часу "Велика сімка" (G7), до складу якої входить і Японія, закликає КНР ослабити валютну політику і дозволити юаню вирости по відношенню до решти світових валют. І експерти відзначають, що було б нерозумно штучним чином знизити курс своєї валюти і в той же час вимагати від Піднебесної посприяти зміцненню юаня.
Варто відзначити, що втручання монетарної влади в те, що відбувається на світовому валютному ринку, взагалі є досить окремим випадком. Наприклад, Японія востаннє проводила інтервенцію в 2003 і 2004 рр., щоб припинити ревальвацію своєї валюти. Після цього японське Міністерство фінансів (Банк Японії може провести інтервенцію тільки з відома Мінфіну) повідомило, що більше не планує штучно змінювати курс своєї національної валюти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас