Банкіри: Зміцнення офіційного курсу гривні не відіб'ється на готівковому і безготівковому курсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Зміцнення офіційного курсу гривні не відіб'ється на готівковому і безготівковому курсі

Валюта
1950
Зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 грн/$1 практично не відіб'ється на готівковому і безготівковому курсі, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у четвер.
"Зміцнення офіційного курсу не відіб'ється на готівковому курсі, тому що готівковий курс уже сформований ринком і відображає рівень, що склався на міжбанку з урахуванням витрат банків на ввезення готівкового долара і настроїв населення щодо попиту/пропозиції", - сказав перший заступник голови правління ЗАТ "Банк НРБ" (Київ) Владислав Кравець.
За його оцінкою, до осені поточного року готівковий, офіційний і безготівковий курс гривні досягнуть приблизного одного рівня.
"У такій кризовій ситуації, що обумовлена дефіцитом гривні, офіційний курс мало що означає і не вплине на готівковий і міжбанківський курс. Те, що сьогодні відбувається на міжбанківському ринку небезпечне різким погіршенням ліквідності банківської системи", - сказав голова правління Укрпромбанку (Київ) Олександр Солтус.
Директор казначейства Укргазбанку (Київ) Андрій Пономарьов відзначив, що якщо офіційний курс гривні стане більш гнучким і погодженим з ринковими тенденціями, приплив інвестицій в Україну збільшиться.
"Якщо офіційний курс буде формуватися на основі ринкових тенденцій, в Україну швидше підуть іноземні інвестиції, тому що механізм курсоутворення стане прозорим і зрозумілим інвесторам, і за рахунок припливу інвестицій буде усунутий дефіцит платіжного балансу. Ринковий механізм формування офіційного курсу також створить передумови для розширення фондового ринку", - сказав Пономарьов.
"На сьогоднішній день офіційний курс національної валюти і курс для готівкового і безготівкового обміну разюче відрізняються, і можна говорити, що без активної участі НБУ на ринку, перевага продажу іноземної валюти неминуче давить на курс гривні. У короткостроковій перспективі буде протестовано рівень 4,7 грн/$1 на міжбанківському ринку", - сказав начальник казначейства Родовід Банку (Київ) Олександр Соболєв, додавши при цьому, що подальше посилення курсу гривні малоймовірно.
"Однак подальше посилення гривні вкрай малоймовірно, тим більше такими темпами, і з погляду диверсифікованості ризиків курсових коливань краще виглядає кошик заощаджень у різних валютах", - сказав експерт.
Як повідомлялося, НБУ з 22 травня зміцнив офіційний курс гривні майже на 4% - до 4,85 грн/$1, тоді як його попереднє значення (5,05 грн/$1) утримувалося в країні на незмінному рівні з 21 квітня 2005 року
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас