Гривня виросла майже на 11% стосовно долара США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня виросла майже на 11% стосовно долара США

Валюта
2263
Standard & Poor's заявило про те, що рішення Національного банку України не втручатися у встановлення ринкового обмінного курсу і дозволити гривні зрости майже на 11% в номінальному вираженні по відношенню до долара США демонструє його подвоєну готовність використовувати кредитно-грошову політику з метою боротьби з інфляцією.
Лібералізація режиму обмінного курсу повинна допомогти забороні інфляції цін товарів (tradeables), і зокрема сировинних, таких як газ і продовольчі продукти, які оцінюються в доларах. Про це йдеться у прес-релізі агентства.
Проте, немонетарні чинники також сприяють зростанню інфляції в Україні (рейтинг по зобов'язаннях в іноземній валюті: ВВ-/негативний/В; рейтинг по зобов'язаннях в національній валюті: ВВ/негативний/В). У першому кварталі 2008 р. номінальні витрати уряду збільшилися майже до 50% внаслідок зростання зарплат, і це сигнал приватному сектору про високу інфляцію. Невизначена політика відносно доходів як і раніше впливає на ціни товарів (через вторинні ефекти).
Крім того, сильніша гривня стимулюватиме зростання імпорту і звужуватиме маржу експортерів, яка вже знаходиться під тиском унаслідок зростання цін на газ, вважають аналітики S&P.
Цей процес прискорюватиме зростання дефіциту по рахунку поточних операцій в Україні - від 4,2% ВВП минулого року до 10,3% ВВП в 2009 р. У середньостроковій перспективі існує невизначеність щодо того, чи буде зовнішнє фінансування, і зокрема прямі іноземні інвестиції, як і раніше забезпечувати фінансування більшої частини зростаючих потреб України в зовнішньому капіталі.
На тлі того, що значна частина запозичень, прив'язаних до іноземної валюти, не захищена механізмами хеджування, велика волатильність обмінного курсу зрештою може привести до погіршення фінансового стану домогосподарств, що є зростаючим ризиком з урахуванням високого значення (на рівні 67%) відношення "кредити (домогосподарствам і нефінансовим приватним організаціям)/ ВВП" в Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас