Кінах: Сьогодні економіці потрібні дієві заходи уряду і Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Сьогодні економіці потрібні дієві заходи уряду і Нацбанку

Валюта
1058
Проблеми, пов'язані із зростанням в Україні інфляції і зниженням конкурентоспроможності економіки, поступово переходять у фінансову систему, вважає Президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України Анатолій Кінах, повідомляє прес-служба УСПП.
"Сьогодні економіці потрібні дієві заходи уряду і Нацбанку, які узгоджені з суспільством бізнесу. Не "охолоджування" економіки, а оздоровлення фінансового клімату виведе ситуацію з кризи", - підкреслив Кінах.
Президент УСПП також відзначив, що ситуація в банківській сфері може обернутися втратами для населення, яке постраждає від знецінення грошових внесків.
"Державна соціально-економічна, бюджетна і валютно-курсова політика перетворюється на політико-комерційний проект по підготовці дострокових виборів і стають чинником боротьби за владу", - відзначив він. Президент УСПП додав, що ситуація загострюється посиленням кризи державного управління, відсутністю системних і професійних дій у вирішенні важливих завдань економіки і держави.
На переконання Кінаха, нескоординовані дії уряду і НБУ привели до того, що ставка кредитних ресурсів НБУ виросла до 12 %, вартість кредитів в комерційних банках - до 20% і вище, зупинена видача кредитів на будівництво житла, у сфері аграрно-промислового комплексу. Не матиме позитивні результати і ревальвація національної валюти. "Спроби ревальвації гривни без урахування впливу на конкурентоспроможність економіки і експортерів матиме серйозні наслідки, оскільки експорт в структурі ВВП складає 50%", - відзначає Президент УСПП.
В той же час, на думку аналітика інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Олексія Палія, до вересня 2008 р. зростання інфляції в Україні повинне зупинитися у зв'язку з активізацією фондових ринків. За його словами, зниження інфляції відбуватиметься завдяки тенденції, що почалася, до перекладу крупними світовими торговцями своїх капіталів з товарних ринків у фондові.
Експерт відзначив, що в останній час спостерігається значне відновлення зростання основних фондових індексів і прямо протилежна тенденція до падіння цін на велику кількість товарів. Крім того, існують всі передумови для швидкого відновлення фондового ринку США (дефіцит торгового балансу США за березень, в порівнянні з лютим, скоротився на 3,5 млрд дол. - до 58,2 млрд дол.; індекс споживчих цін в США нижче прогнозованих значень; також активізувалося житлове будівництво).
Відзначимо, раніше голова Національного банку України Володимир Стельмах заявляв, що в другому півріччі інфляція складе 3% в порівнянні з нинішніми 13%. За його словами, пік подорожчання товарів вже позаду, він припав на березень. Стельмах відзначив, що спільні дії НБУ і уряду вже дають результати, але остаточно взяти під контроль ціни вдасться тільки через 6 місяців.
У свою чергу заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак заявляв, що для зменшення рівня інфляції в Україні, необхідно шляхом залучення засобів фізичних осіб для купівлі державних єврооблігацій, реформування села, а також державного контролю над природними монополіями.
У теж час глава Секретаріату президента Віктор Балога заявив, об'єктивний аналіз економічних тенденцій останнього місяця свідчить, що інфляція в травні складатиме 1,5 - 1,6%, тобто удвічі більше гіршого показника декількох попередніх років.
Як повідомлялося, в кінці квітня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив, що уряду не вдалося дати адекватної відповіді зростанню інфляції. Він відзначив, що про це свідчить, зокрема, той факт, що за підсумками I кварталу 2008 р. рівень інфляції в Україні склав 9,7% при запланованому річному показнику 9,6%.
У теж час прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила про уповільнення інфляційних процесів в квітні ц.р. Вона відзначила, що за вказаний період по 20 найбільш істотним продовольчим товарам було відзначено зниження цін. "Ми чекаємо продовження цих тенденцій в травні і вихід на абсолютно позитивну динаміку в червні", - відзначила Тимошенко, також додавши, що уряд планує протягом 5-6 місяців "повністю справитися з інфляцією", "так ми обіцяли суспільству", - відзначила вона.
Нагадаємо, в квітні споживчі ціни в Україні підвищилися на 3,1%. Понад усе подорожчали продукти харчування - ціни на них підвищилися на 5,2%. В цілому за підсумками перших чотирьох місяців 2008 р. інфляція в Україні склала 13,1%. А в порівнянні з квітнем 2007 р. інфляція виросла на 30,2%. Відзначимо, що в березні ц.р. зростання інфляції в країні склало 3,8%, в лютому - 2,7%, в січні - 2,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас